Naar inhoud springen

Sporen zenuwgas gevonden in pizzeria en pub waar Skripal was samen met dochter

Uit Wikinieuws
Castle Street in Salisbury
Klik hier om zelf een nieuwsartikel te schrijven.

11 maart 2018 

Sporen zenuwgas gevonden in pizzeria en pub waar Skripal was samen met dochter

De Britse politie zegt dat ze in de pizzeria Zizzi in Castle Street in Salisbury, waar de voormalige Russische dubbelspion Sergej Skripal vorige week zondag lunchte samen met zijn 33-jarige dochter Julia, duidelijke sporen van zenuwgas heeft aangetroffen. Ook in een nabijgelegen pub waar de twee die dag waren zijn sporen van dit gas gevonden. De 66-jarige Skripal en zijn dochter werden enkele uren nadat ze op deze plekken waren geweest vergiftigd aangetroffen op een bankje in een park in de buurt van het stadscentrum. Beiden werden naar het ziekenhuis gebracht, hun beider toestand is tot op heden kritiek. Voor zover bekend liggen ze nog steeds in coma. Ook een politieman die eerste hulp verleende is er slecht aan toe. De betreffende pizzeria is sinds afgelopen maandag gesloten zodat er nader onderzoek kan worden gedaan.

Mark Rowley (en), het hoofd van de Britse anti-terreureenheid, meldde afgelopen woensdag ook al dat er sprake is van een aanslag op Skripals leven waarbij zenuwgas is gebruikt. Het gebruik van zenuwgas duidt erop dat men op hoog professioneel niveau bezig is geweest met het voorbereiden van de aanslag; het maken van een dergelijk gas vergt veel deskundigheid en ervaring. Er zijn in het verleden vaker verdachte sterfgevallen geweest van dergelijke Russische "overlopers" (bekende gevallen zijn de dood van Berezovski in 2013, Perepilichny in 2012 en Litvinenko in 2006). Dit zou de eerste keer zijn dat een familielid mede doelwit wordt, gesteld dat de Russische geheime dienst achter de aanslag zit.

De spanningen tussen Rusland en Groot-Brittannië zijn sinds vorige week flink opgelopen naar aanleiding van het gebeurde. De Britse minister van Buitenlandse Zaken, Boris Johnson, heeft gewaarschuwd dat een moordaanslag op onschuldigen op Brits grondgebied niet ongestraft zal blijven. Rusland ontkent zelf iedere betrokkenheid.

Gerelateerd[bewerken]

Bronnen[bewerken]