Russen in 'Londongrad' spreken van angst en propaganda

Uit Wikinieuws
Klik hier om zelf een nieuwsartikel te schrijven.

17 maart 2018 

Russen in 'Londongrad' spreken van angst en propaganda

Londen werd na de val van de Sovjet-Unie en de chaotische jaren onder Jeltsin een nieuwe thuishaven voor inmiddels rond 150.000 Russen. De stad wordt daarom wel eens 'Londongrad' genoemd. Op straat vertellen Russen dat ze boos en zelfs angstig zijn over de geopolitieke storm die optrekt na de moordpoging met zenuwgas op de voormalige dubbelspion Sergej Skripal en zijn dochter Julia.

Kalinka, een Russisch en oosterse supermarkt in West-Londen

"Het is pure gekte," zegt een vrouw voor de Russische deli Kalkinka. Ze wil niet met haar echte naam genoemd worden en vertelt dat ze gewerkt heeft als journalist. Zij vindt dat de Britse regering overreageerde op de moordpoging en dat de beschuldigende vinger te snel naar Moskou en Vladimir Poetin wordt gewezen.

"Wie zou een dode spion aan zichzelf willen laten kleven zo kort voor de verkiezingen," zegt ze, waarmee ze verwijst naar de Russische presidentsverkiezingen van aanstaande zondag. Er zijn niettemin ook westerse analisten die in de eliminatie van een verrader zo kort voor de verkiezingen juist de hand van Poetin zien. Vrijdag verbitterde het klimaat nog meer toen onderzoek uitwees dat ook de doodsoorzaak van Boris Berezovski moord blijkt te zijn.

Geen veilig toevluchtsoord

De aanslag op Sergej en Julia Skripal met een chemisch wapen in het rustige stadje Salisbury – een misdaad die doet denken aan de moord op de voormalige KGB-spion en Poetin-criticus Aleksandr Litvinenko – heeft de uitgeweken Russische gemeenschap in Engeland aan het schudden gebracht. Ze bevindt zich nu in een zich escalerende diplomatieke lik-op-stuk-crisis nadat premier Theresa May Moskou ronduit de schuld geeft en 23 Russische diplomaten het land uitwijst.

"Het is erg wat er gebeurd is, maar het moet eerst opgehelderd en bewezen worden dat het door Moskou werd uitgevoerd," zegt Alexei (20) die van oorsprong uit Sint-Petersburg komt en sinds een jaar in Londen woont. Hij werkt in de financiële dienstverlening. Volgens hem was de Britse regering te snel in het veroordelen van Rusland. "Het is jammer omdat ik verwacht dat het Verenigd Koninkrijk een plek is voor slimme mensen die overwogen reacties hebben."

Russische ambassade in het midden van Londen

De rode draad door het verhaal van iedereen die we spraken was dat May, haar regering en de Britse media te snel de schuld bij het Kremlin hadden gelegd, zonder een concreet bewijs op tafel te leggen.

"Naar mijn mening is het te snel," zegt Vladimir, een zakenman die zijn tijd afwisselend in Moskou en Londen doorbrengt. "Je moet het eerst zorgvuldig onderzoeken en ze moeten de argumenten hebben waaruit blijkt dat hun standpunt juist is. Anders verliezen ze hun punt in dit conflict, als je begrijpt wat ik bedoel." In de Westerse beeldvorming zou Moskou tijdens de regering van Poetin allang het morele gezag hebben verloren. "Het ergste is dat – gekeken naar wat de Russische regering aan het doen is – we geen moreel alternatief aan het Westen kunnen bieden. Dat is de moeilijkste en duurste tegenvaller uit de afgelopen twintig jaar."

Wie te geloven?

Nadia (19) werd in Londen geboren uit ouders die uit de voormalige Sovjet-Unie afkomstig zijn. Ze heeft in feite nooit een andere leider van Rusland gekend dan Poetin. Ze vertelt dat ze geen voorstander is van de Russische regering. Ook zij vindt dat er niet voldoende bewijs is voor de bewering van de Britse regering dat de Russische staat achter de aanslagpoging zit. "Ik denk dat het moeilijk is een conclusie te trekken. De mentaliteit van Russen kennende, is alles erg vooringenomen. Misschien zal niemand erover spreken, maar er zijn een hoop duistere dingen achter de schermen aan de hand waar niemand iets over weet."

'Ik heb een portret van Churchill in mijn kantoor in Moskou, geloof het of niet'

Een andere draad door de verhalen was de hoop dat de toenemende diplomatieke crisis niet tussen hen en hun Britse buren komt te staan.

Alexei denkt dat de impasse tussen het Verenigd Koninkrijk en Rusland "alleen maar over politieke en grote zaken" gaat. Hij hoopt "dat de Britten slim genoeg zijn om de Britse propaganda de juiste kant op te krijgen."

Vladimir hoopt "dat normale, redelijke mensen zaken op een rij weten te krijgen en dat de politici vroeg of laat vergeten zullen worden, net als meneer Brezjnev." Hoewel Vladimir niet in Londen woont, vertelt hij dat hij er vaak komt en vaak de gedeelde Brits-Russische geschiedenis benadrukt, inclusief de gezamenlijke strijd tegen nazi-Duitsland in de Tweede Wereldoorlog. "Groot Brittannië was altijd erg belangrijk voor Rusland, voor Russische harten. Ik heb een portret van meneer Churchill in mijn kantoor in Moskou, geloof het of niet."

Gerelateerd[bewerken]

Bronnen[bewerken]

Logo WikiTribune Dit bericht is een vertaling van (een deel van) een artikel op WikiTribune (en), een initiatief van Jimmy Wales die ook Wikinieuws en Wikipedia oprichtte. Reproductie is toegestaan onder de licentie CC-BY-SA-3.0.
Oorspronkelijke bron van dit artikel: