Naar inhoud springen

Diplomatieke confrontatie vanwege Russische doden in Engeland

Uit Wikinieuws
Klik hier om zelf een nieuwsartikel te schrijven.

14 maart 2018 

Diplomatieke confrontatie vanwege Russische doden in Engeland

Op 4 maart was er de vergiftiging van de Russische dubbelspion Sergej Skripal en zijn dochter met zenuwgas. Gisteren werd opnieuw een dissidente Rus dood aangetroffen. Voor Downingstreet 10 is de maat nu vol.

Vandaag maakte premier Theresa May bekend dat 23 Russische diplomaten het land uit worden gezet; ze moeten binnen een week vertrekken. Het is een vergeldingsactie tegen de "gruwelijke" moorden in Londen waar de Russische regering van wordt verdacht.

Ook zullen de mogelijkheden om te kunnen spioneren worden beperkt en zijn alle bilaterale ontmoetingen tussen Russen en Britten op hoog niveau afgelast. Het wereldkampioenschap voetbal dat dit jaar in Rusland zal worden gehouden, zal niet door een lid van het Britse koningshuis of Britse officials worden bezocht. May dreigt verder tegoeden van de Russische staat te gaan bevriezen als er het vermoeden rijst dat ze "worden gebruikt om het leven of de eigendommen van Britse burgers te bedreigen."

Daarnaast hebben de Britten een spoedzitting belegd bij de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties. Deze zal vanavond al plaatsvinden. Voor morgen is er een bijeenkomst van de NAVO gepland. Ondertussen heeft de NAVO Rusland ook opgeroepen om volledige duidelijkheid aan de Organisatie voor het Verbod op Chemische Wapens te geven over zijn chemische wapenprogramma. Volgens de NAVO zou het gaan om "het eerste offensieve gebruik van zenuwgas op haar grondgebied sinds haar oprichting in 1949."

Het is al lang geleden dat er zo'n groot aantal diplomaten moesten terugkeren naar hun eigen land. In 1971 waren het er meteen negentig in één keer. Daarna is het niet meer op deze schaal voorgekomen. Rusland reageerde direct en fel: "Deze vijandige daad is onacceptabel, niet gerechtvaardigd en kortzichtig." Voordat May de toespraak hield, had Aleksandr Jakovenko, de Russische ambassadeur in Londen, al aangekondigd dat Rusland elke maatregel van Londen zal vergelden.

Gerelateerd[bewerken]

Bronnen[bewerken]