Slachthuis in Izegem gesloten na schokkende beelden van dierenmishandeling

Uit Wikinieuws
Ga naar: navigatie, zoeken
Klik hier om zelf een nieuwsartikel te schrijven.

12 september 2017 

Slachthuis in Izegem gesloten na schokkende beelden van dierenmishandeling

Een slachthuis in het Belgische Izegem is door minister van Dierenwelzijn Ben Weyts gesloten na undercoverbeelden van dierenrechtenorganisatie Animal Rights. In het filmpje is te zien hoe enkele koeien hardhandig worden behandeld in de 'bedwelmingsbox'. Ze krijgen stokslagen, worden in de ribben gepord, en bewerkt met elektrische stroomstootwapens. Dieren die niet goed verdoofd zijn (dit door middel van een pin door de kop te boren) worden opgetakeld aan een ketting waarna ze nog bij bewustzijn worden gekeeld.

Sluiting

Minister Weyts zond onmiddellijk inspecteurs langs bij 'slachthuis Verbist' waarna het bedrijf onmiddellijk werd gesloten. Verbist is onderdeel van de Veviba groep. Weyts reageert via Facebook op de dierenmishandeling: "Er is heel wat fout met de infrastructuur in het slachthuis, en ook de beelden hebben geresulteerd in de beslissing over te gaan tot een gedwongen sluiting."

Het slachthuis zal pas opnieuw open mogen na een volledige doorlichting van het personeel, de gebruikte methodes, en een aanpassing van de infrastructuur. Weyts roept de slachthuissector op de 'rotte appels' eruit te pikken: "Het is een kwestie dat slachthuizen zich voortaan zullen aanpassen of verdwijnen. De focus op dierenwelzijn moet omhoog".

Dierentransport

Volgens Nadine Lucas van Animal Rights worden ook zwangere, zieke en gewonde dieren naar het slachthuis getransporteerd, wat wettelijk gezien verboden is. De organisatie dient een klacht in, en heeft een petitie voor de definitieve sluiting van het slachthuis gestart.

Supermarktketen Delhaize heeft het contract met Verbist verbroken. Colruyt heeft de samenwerking tijdelijk stopgezet. Ook het Nederlandse Makro is afnemer van vleeswaren bij Verbist. In een eerste reactie op het filmpje over de dierenmishandeling reageerde de directie van Verbist dat "alles volgens de regels van de kunst verloopt". Later werd dat bijgesteld naar: "Wij nemen dit zeer ernstig en wij zullen er alles aan doen opdat dit in de toekomst niet meer kan gebeuren." Het bedrijf haalde vanmorgen de bedrijfswebsite offline.

Niet de eerste keer

Het is al de derde keer dit jaar dat Animal Rights beelden uitbrengt van dierenmishandeling in slachthuizen. In maart werd het 'Exportslachthuis NV' uit Tielt gesloten, en in juni werden er onthutsende beelden bij kippenkwekerij 'Van De Vijvere' gefilmd.

Update 25 september 2017 

Het slachthuis mag vanaf woensdag terug opengaan onder voorwaarden. Een verantwoordelijke van de overheidsdienst Dierenwelzijn zal continu toezichthouden, anders mag er niet geslacht worden. Er komt een extra personeelslid bij die de verdoving van het dier moet garanderen en er komen ook extra camera's op de werkvloer. De werknemer in het filmpje die de dieren onheus behandelde werd ontslagen.

Vandaag hield Animal Rights en Bite Back nog een stil protest voor het slachthuis ter nagedachtenis aan de overleden en mishandelde dieren.

Update 27 september 2017 

Verbist heropend momenteel niet. Het slachthuis heeft 90% van zijn klanten zien afhaken, de directie zegt dat het niet rendabel is opnieuw te openen.

Update 20 november 2017 

Zaakvoerder Louis Verbist van het gelijknamige slachthuis trekt naar de Raad van State om beroep aan te tekenen op de beslissing die minister Ben Weyts nam. Verbist vindt dat het slachthuis te vroeg werd gesloten en hij onrechtvaardig is behandeld. Het slachthuis is ondertussen alweer operationeel, maar 120 mensen blijven tijdelijk werkloos, 25 werknemers werken elk één dag in het slachthuis.

Bronnen[bewerken]Zelf schrijven? Hoe schrijf ik een artikel?