Naar inhoud springen

Animal Rights onthult dierenmishandeling in Tieltse kippenkwekerij

Uit Wikinieuws
Klik hier om zelf een nieuwsartikel te schrijven.

16 juni 2017 

Animal Rights onthult dierenmishandeling in Tieltse kippenkwekerij

Dierenrechtenorganisatie Animal Rights heeft opnieuw een filmpje op het net geplaatst omtrent dierenmishandeling in de voedingsindustrie. Eerder deed de organisatie dat al voor een nabijgelegen slachthuis. Beide gevallen betreffen dezelfde plaats, Tielt.

Kippenkwekerij

Dit keer worden kippenkwekerijen geviseerd. Op de beelden die gemaakt werden door een undercoverwerknemer is te zien hoe kuikens de nek worden omgewrongen wanneer ze niet bruikbaar zijn voor de kwekerij. De kippen worden er gesorteerd naar geslacht, om later door te verkopen aan slachthuizen.

Sommige onbruikbare kuikens belanden in een emmer water, waarin ze verdrinken. Andere, nog levende kuikens worden in kratten met lege eierschalen gestopt, waarna ze in een afvalcontainer belanden, en bijgevolg sterven aan een gebrek aan voedsel en zorg.

Het bedrijf 'Van De Vijvere' waar het voorval is gefilmd reageert dat het fragment met de emmer water in scène is gezet. Over de rest van het filmpje wordt niet gesproken.

Geen inbreuken

Minister voor dierenwelzijn Ben Weyts zond na de berichtgeving een inspecteur langs het adres van de kippenonderneming. De inspecteur kon geen inbreuken op het dierenwelzijn vaststellen.

Animal Rights is onthutst en heeft een petitie gelanceerd om de Vlaamse regering op te roepen te stoppen met het promoten van vlees- en zuivelproducten, en in te zetten op plantaardige alternatieven.

Nadine Lucas van Animal Rights: "Ons nieuwe onderzoek toont aan dat de lijdensweg van dieren voor de productie van vlees al voor het slachthuis begint. De levenscondities in de stallen staan mijlenver af van hun werkelijke noden en verlangens."

Bronnen[bewerken]