Plaatsvervangend gezaghebber Betancourt opgestapt

Uit Wikinieuws
Klik hier om zelf een nieuwsartikel te schrijven.

2 januari 2018 

Plaatsvervangend gezaghebber Betancourt opgestapt

De plaatsvervangend gezaghebber van Bonaire, Evelina Betancourt, heeft gezaghebber Edison Rijna vandaag een brief gestuurd waarin ze aankondigt haar ontslag bij Rijksvertegenwoordiger Jan Helmond in te dienen. Ze zou nog in dienst blijven totdat Curvin George haar stokje op 1 februari zou overnemen. Deze datum wil ze echter niet meer afwachten.

Haar vertrek komt nadat drie gedeputeerden uit het Bestuurscollege (BC) haar verweten dat ze fout had gehandeld bij een oproep en verdaging van een BC-vergadering. Die hadden op hun beurt van gezaghebber Rijna het verwijt van plichtsverzuim gehad, omdat ze niet op een vergadering waren verschenen die de (interim) gezaghebber had uitgeschreven.

Betancourt liet weten dat ze haar werk enkele jaren met plezier heeft uitgeoefend, maar dat de gedeputeerden er blijkbaar niet voor terugdeinzen om beweringen te doen die niet waar zijn. Ze neemt deze zaak ernstig op omdat er vertrouwen nodig is om goed te kunnen functioneren. Dit vertrouwen zou nu te veel geschonden zijn. Haar verwijt is vooral gericht op de Union Patriotiko Boneriano (UPB). Voor deze partij diende ze nog niet zo lang geleden zelf ook als gedeputeerde.

Betancourt is niet de eerste prominente persoon uit Bonaire die een conflict heeft met het BC. Eind november dienden achtereenvolgens Etienne Ys en Michael Nicolaas hun ontslag in als directeur en president-commissaris van Bonaire International Airport. Ys, die aan het begin van deze eeuw enkele jaren premier van Bonaire was, gaf bij zijn vertrek eveneens als reden dat leden van het BC zich van onwaarheden zouden bedienen. Het is nog niet duidelijk of Betancourt de laatste prominente Bonairiaan is die voortijdig van het toneel verdwijnt. Maurice Adriaens, de populaire directeur van Tourism Corporation Bonaire (TCB), verkeert momenteel ook nog steeds in onzekerheid of zijn contract wel verlengd wordt.

9 januari 2018 

Staatssecretaris Knops wijst gedeputeerden op hun verantwoordelijkheid

Tijdens een bezoek aan Bonaire heeft staatssecretaris Raymond Knops van Koninkrijksrelaties de gedeputeerden op hun verantwoordelijkheid gewezen. Hij verwijt Edsel Cecilia, James Kroon en Ibi Martis gedrag dat grenst aan plichtsverzuim. De drie mannen legden de verantwoordelijkheid opnieuw buiten zichzelf door Betancourt de schuld te geven. Knops steunt de gezaghebber echter volledig in deze kwestie. “Als je niet komt opdagen op vergaderingen vind ik dat geen goede zaak. Daar ben ik heel duidelijk in. Je hoort daar gewoon te zijn, dat is je verantwoordelijkheid. Als je die niet kunt dragen dan moet je dat niet doen," aldus Knops

Bronnen[bewerken]