Naar inhoud springen

Vertrek van de top van Bonaire International Airport

Uit Wikinieuws
Klik hier om zelf een nieuwsartikel te schrijven.

25 november 2017 

Vertrek van de top van Bonaire International Airport

Etienne Ys en Michael Nicolaas, de directeur en president-commissaris van Bonaire International Airport (BIA, Flamingo Airport) hebben beiden hun ontslag ingediend bij gezaghebber Edison Rijna. Nicolaas dient dit jaar nog uit. Ys blijkt al twee weken geleden, op 11 november, te zijn vertrokken. Hij maakte dit bericht echter pas vandaag bekend.

Tegen de achtergrond speelt een persoonlijk conflict met de Ibi Martis, gedeputeerde van het eiland (vergelijkbaar met wethouder in Europees Nederland). Het bestuurscollege van Bonaire vertegenwoordigt de aandeelhouder van BIA. Volgens Ys zijn Martis' "leugenachtige verklaringen" de reden van hun vertrek.

Het zou hier gaan om een uitlating van Martis in oktober waarin hij stelt dat hij onder druk van Nicolaas en Ys werd gezet om de functies van de directeur en commissarissen te verlengen. Volgens beide topbestuurders zou het gaan om klinkklare leugens. Ze vroegen Rijna om Martis uit zijn ambt te zetten omdat die "niet een getrouw beeld geeft van de waarheid." Ze vermoeden dat Martis politieke vrienden in de top van de luchthaven wil hebben.

Nicolaas spreekt daarnaast zijn bezorgdheid uit over de toekomst: "De directeur en commissarissen hebben veel ervaring in de luchtvaart en zijn voor bescheiden salarissen bereid geweest BIA en Bonaire te komen helpen. We hebben ervoor gezorgd dat BIA voor het eerst sinds meer dan tien jaar in 2016 weer winst heeft gemaakt." De zwarte cijfers werden bereikt door een programma van kostenbeheersing, productiviteitsvergroting, verbeterd personeelsbeleid, corporate governance en een commerciële marktbenadering. Het keerpunt op de balans kwam in een tijd dat er problemen bij Insel Air waren, een van de belangrijkste luchtvaartmaatschappijen op het vliegveld.

Gerelateerd[bewerken]

Bronnen[bewerken]