Opinie: EU-voorstel over auteursrechten kan internet en Wikipedia schaden

Uit Wikinieuws

30 juni 2018 
Volgende week stemt het Europees Parlement over een pakket aan auteursrechtenregels die ons fundamentele recht op het vrij delen van informatie kan schaden. Nu is het de tijd om ons ertegen uit te spreken.

We zijn tegen het EU-pakket vanwege de nadelige effecten op internetvrijheid, toegang tot kennis en online samenwerking. We geloven dat:

  • De vereiste voor platforms om filters te implementeren een serieuze bedreiging is voor de meningsuiting en privacy. De visie van Wikimedia is gebaseerd op de vrije uitwisseling van kennis op het gehele internet, voorbij aan de grenzen van Wikimedia zelf.
  • Het zal voor Wikimedia-vrijwilligers moeilijker worden informatie te vinden en delen, wanneer persagentschappen het gebruik van nieuwssnippers kunnen beperken. Het zal voor Wikipedia-deelnemers moeilijker worden om citaten voor artikelen online te vinden.
  • Het voorstel ondersteunt geen gebruikersrechten, mist een stevige bescherming voor het publieke domein en creëert geen uitzonderingen die mensen in staat stellen om deel te nemen in onderzoek en cultuur.

We roepen het Europarlement op om het voorstel voor het auteursrechtenpakket volgende week te verwerpen zodat er een nieuwe kans is om met een gebalanceerde wet te komen.

Het is nog niet te laat. Iedereen kan actie ondernemen door contact op te nemen met een lid van het Europarlement via changecopyright.org en door je mening aan de media te geven!

Achtergrond[bewerken]

Wikimedia is een integraal deel van een grote beweging van belanghebbenden, technologen en ontwerpers uit de samenleving en mensenrechtenverdedigers. Een overeenkomst is dat zij allemaal het belang inzien van een vrij en open internet op ten behoeve van cultuur, vooruitgang en democratie. Onze beweging werkt aan de bevordering van online vrijheid ten gunste van iedereen. We doen deze moeite in een tijd waarin er steeds meer sprake is van inperking van vrije meningsuiting en de vrije toegang tot kennis.

Om deze reden verzetten we ons met kracht tegen het EU-voorstel en roepen we de Europarlementariërs op kritisch te kijken wat de EU-Commissie Juridische Zaken (en) precies heeft aangenomen. We maken ons zorgen omdat deze gebrekkige voorstellen de rechten van vrije meningsuiting van iedereen schaden, evenals de mogelijkheid voor Europa om het welzijn van haar burgers online te verbeteren.

We geloven dat indien dit auteursrechtenpakket aangenomen wordt, de hoeveelheid content die vrij in te zien is op het internet beduidend zal afnemen. De kosten die het met zich mee zal nemen om inhoud van tevoren te filteren zal de beschikbaarheid ervan terugdringen naar een klein aantal grote platforms.

Wikimedia en Wikivrijwilligers hebben zich wereldwijd al eerder verzet tegen deze nieuwe hervormingen van de EU. Op de Duitse en Bulgaarse Wikipedia zijn protestbanners boven artikelen te zien geweest tegen artikel 13 van de EU-richtlijn. In Frankrijk, Estland, Duitsland, Denemarken en Spanje is er een actiedag tegen het EU-pakket geweest, met blogposts en tweets met de hashtag #SaveYourInternet.

Wikimedia kan alleen slagen in haar missie wanneer iedereen in staat is informatie vrij te delen en te verspreiden op Wikipedia en de zusterprojecten. De EU-richtlijn conflicteert met deze missie.

Eileen B. Hershenov
Wikimedia Foundation

Gerelateerd[bewerken]

Externe link[bewerken]

Logo Wikimedia Dit bericht is een vertaling van (een deel van) een artikel op Wikimedia. Reproductie is toegestaan onder de licentie CC BY 3.0.
Oorspronkelijke bron van dit artikel:
Logo WMNL Dit artikel vermeldt Wikimedia of één van de deelprojecten hiervan. Gelieve op te merken dat Wikinieuws zelf een deelproject van Wikimedia is.