Naar inhoud springen

Tal van Wikipedia-versies op zwart vanwege plannen Europees Parlement

Uit Wikinieuws
Protest in Den Haag op zondag 1 juli j.l.

4 juli 2018 

Het Europese Parlement stemt op donderdag 5 juli over nieuwe richtlijnen inzake digitale auteursrechten waartegen tal van organisaties en internetgebruikers in protest komen. De taalversies van Wikipedia in het Duits en Engels hebben een protestbanner boven in beeld. Meer dan tien taalversies zijn een dag geblokkeerd, waaronder die in het Frans, Spaans en Italiaans. Op die versies is de volgende tekst te lezen.

Protesttekst[bewerken]

Op 5 juli 2018 zal het Europese Parlement over de nieuwe auteursrechtenrichtlijn stemmen. Deze zal de vrijheid op het internet drastisch inperken.

In plaats van de Europese wetgeving over auteursrechten te moderniseren, zodat deelnemen aan informatiegemeenschappen vergemakkelijkt wordt, verzwaart deze richtlijn de toegang van het internet met nieuwe hordes, filters en inperkingen. Wordt ze aangenomen, dan kan het onmogelijk worden om een krantenartikel op sociale netwerken te delen of via een zoekmachine te vinden. Wikipedia ziet zich in haar bestaansgrond bedreigd.

Het wetsvoorstel is inmiddels door meer dan 70 prominente informatici afgewezen, onder wie de oprichter van het wereldwijde web Tim Berners-Lee [1], evenals 169 academici [2], 145 organisaties op het gebied van mensenrechten, persvrijheid, onderzoek en informatica [3] en de Wikimedia Foundation [4].

Op deze gronden heeft de Nederlandstalige Wikipedia-gemeenschap besloten, de toegang tot deze taalversie van de online-encyclopedie tijdelijk te blokkeren. We willen nog steeds samen een vrije en open encyclopedie met verifieerbare inhoud kunnen aanbieden. Daarom doen we het appel aan de afgevaardigden van het Europese Parlement tegen de huidige tekst van de richtlijn te stemmen en het debat te heropenen, rekening houdend met de talrijke voorstellen van de Wikimedia-verenigingen, te beginnen met het schrappen van artikel 11 en 13 en aangevuld met de uitbreiding van panoramavrijheid voor de gehele EU alsmede de bescherming van het publieke domein.

https://meta.wikimedia.org/wiki/SaveYourInternet

Gerelateerd[bewerken]

Logo WMNL Dit artikel vermeldt Wikimedia of één van de deelprojecten hiervan. Gelieve op te merken dat Wikinieuws zelf een deelproject van Wikimedia is.