Naar inhoud springen

Europees Parlement wijst voorstel auteursrechtenrichtlijn af

Uit Wikinieuws
Stemming in het EP

5 juli 2018 

De plenaire vergadering van het Europees Parlement heeft het voorstel van de commissie Juridische Zaken over de aanpassing van de richtlijnen omtrent auteursrechten afgewezen. 318 leden stemden tegen, 278 voor en 31 onthielden zich van stemming. 124 leden waren niet bij de stemming aanwezig, onder wie de parlementsvoorzitter.

Op het internet en op locaties in Europa, waaronder afgelopen zondag in Den Haag, werd uitgebreid geprotesteerd tegen de richtlijn, in het bijzonder tegen de artikelen 11 en 13. Dit gebeurde ook met een protestbalk bovenaan de pagina's van de Engelse en Duitse Wikipedia, en meer dan 10 taalversies van Wikipedia gingen uit protest een dag geheel op zwart.

Door de verwerping van de voorgestelde richtlijnen zal het Europees Parlement ze nogmaals opnieuw moeten formuleren. Bij de volgende plenaire vergadering zal de herziene versie voorgelegd worden. Deze zal in september plaatsvinden. Dan kunnen er nieuwe amendementen ingediend worden, het debat gevoerd worden en uiteindelijk zal er opnieuw een stemming worden gehouden.

Bronnen

[bewerken]
Op de Engelstalige Wikipedia is meer informatie beschikbaar over dit onderwerp, zie het artikel:
  • Tweet van Europees Parlement, 5 juli 2018