Naar inhoud springen

Londen opgeschrikt door explosies

Uit Wikinieuws
Klik hier om zelf een nieuwsartikel te schrijven.
Russell Square

7 juli 2005 

Er hebben vandaag zeven explosies in de Londense metro en aan boord van Londense bussen plaatsgevonden. De aanslag op de bus zou een zelfmoordaanslag zijn, maar er zijn geen aanwijzingen dat dit op de metrostations ook het geval is geweest. Premier Blair spreekt van een terroristische daad.

Verslagen geven aan dat er mensen gewond geraakt zijn en de BBC spreekt van twee doden. Getroffen stations omvatten Aldgate, Edgware Road, King's Cross, Old Street, en Russell Square. Er is een vermoeden dat de oorzaak van de explosies bommen waren.

De eerste explosie vond plaats om 08:49 UTC+1 op de Metropolitan line bij het Liverpool Street Station. Er wordt uitgegaan van een terroristische aanslag.

Scotland Yard heeft een explosie boord een bus nabij Tavistock Plein bevestigd. Deze bus is vermoedelijk een toeristische bus.

Experts geloven dat de aanval door Al-Qaida is gecoördineerd. Dr. Shane Brighton, een inlichtingenexpert van de "Royal United Services Institute for Defence", zegt dat, "Indien wij kijken naar een gelijktijdig bombardement - en het ziet er zo naar uit - dan zou dat heel zeker bij de klassieke Al-Qaida methode passen".

Ondertussen werd de aanslag opgeëist door 'Al-qaeda in Europa'. In een mededeling verklaart deze groepering: "Wij hebben onze belofte gehouden en een succesvolle militaire operatie uitgevoerd. We waarschuwen eveneens de regeringen van Denemarken en Italië om hun troepen uit Afghanistan en Irak terug te trekken."

Er wordt tevens gewag gemaakt van minstens 30 doden. Honderden gewonden, waaronder enkele tientallen in kritieke toestand zijn naar verschillende ziekenhuizen afgevoerd.

Informatiecellen

Het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken in Den Haag heeft een telefoonnummer opengesteld waar mensen kunnen informeren naar vrienden of familieleden die momenteel in Londen zijn. Het nummer is 070-3487770.

De Belgische FOD Buitenlandse Zaken, Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking heeft een informatienummer beschikbaar voor verdere inlichtingen over de situatie; 02 501 40 01 van 17 tot 22 uur.

Tijdlijn[bewerken]

Alle tijden zijn in lokale tijd, 1 uur vooruit op UTC-tijd.

 • 8u51: Eerste rapporten van een incident tussen de metrostations Liverpool Street en Aldgate East, sprekend over een ontploffing of een treinbotsing. Men dacht eerst dat deze rapporten over twee verschillende incidenten gingen.
 • 8u56: Explosie op een trein tussen Kings' Cross en Russell Square. Ooggetuigen menen dat de ontploffing van buiten de trein kwam.
 • 9u17: Explosie op een trein in het station Edgware Road.
 • 9u28: Metro-operator Metronet zegt dat het incident veroorzaakt werd door een soort van stroompiek.
 • 9u33: Berichten over een incident in het metrostation Edgware Road, waarbij passagiers probeerden de vensters te breken met hun regenscherm om te ontsnappen.
 • 9u46: De Britse Transportpolitie zegt dat er nog ontploffingen waren aan Kings' Cross, Old Street, Moorgate, en Russell Square.
 • 9u47: Explosie op een bus aan Upper Woburn Place/Tavistock Square. Aantal gewonden onbekend.
 • 9u49: Het ganse Londense metronet gaat dicht.
 • 10u00: De elektriciteitsmaatschappij National Grid verklaart dat er geen problemen zijn met stroompieken.
 • 10u40: Eerste berichten over doden, regeringsbron spreekt over 20 doden.
 • 11u08: Busdiensten worden opgeheven in gans centraal-Londen.
 • 11u10: Het hoofd van de Metropolitan Police Ian Blair bevestigd dat het een gecoördineerde terroristische aanval is.
 • 12u00: Eerste minister Tony Blair legt een verklaring af, en noemt de aanslagen een reeks "barbaarse" terroristische aanvallen.

Gerelateerd[bewerken]

Bronnen[bewerken]