Jos B. in hoger beroep veroordeeld tot 16 jaar cel

Uit Wikinieuws
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

28 januari 2022 

Jos B., die ervan wordt verdacht in augustus 1998 de 11-jarige Nicky Verstappen te hebben ontvoerd, misbruikt en om het leven te hebben gebracht, heeft vrijdag in hoger beroep een zwaardere straf opgelegd gekregen dan de 12,5 jaar gevangenis waartoe hij eerder was veroordeeld. Het Gerechtshof 's-Hertogenbosch oordeelt nu dat B. ten eerste schuldig is aan zowel het plegen van ontucht met het 11-jarige slachtoffer als aan wederrechtelijke vrijheidsberoving ("Het kan niet anders dan dat Jos B. Nicky Verstappen betastte", aldus de uitspraak). Daarnaast wordt hem doodslag ten laste gelegd, aangezien hij met zijn hand de neus of mond van Nicky moet hebben dichtgedrukt en daarmee bewust het risico aanvaardde dat zijn slachtoffer zou overlijden. Het hof legt Jos B. een gevangenisstraf van 16 jaar op, met vermindering van de tijd die B. inmiddels al in de gevangenis heeft doorgebracht.

B.'s eigen verklaring dat Nicky al dood was toen hij de jongen vond, wordt door niemand geloofd. Daarnaast wordt het B. kwalijk genomen dat hij pas op 28 september 2020 voor het eerst een verklaring omtrent de zaak-Nicky Verstappen aflegde, terwijl hij ruim twee jaar daarvoor al als verdachte was aangehouden.[1]

Via zijn advocaat Gerald Roethof heeft B. inmiddels laten weten in cassatie te zullen gaan.

In de rechtszaal was behalve de naaste familie van Nicky Verstappen – zijn ouders en zus – ook Royce de Vries aanwezig, de zoon van de vorig jaar juli vermoorde misdaadverslaggever Peter R. de Vries[2]. Peter R. de Vries heeft zich bij leven veel beziggehouden met de zaak-Nicky Verstappen en had nauw contact met Nicky's ouders.
Zelf schrijven? Hoe schrijf ik een artikel?