Verdachte in zaak-Nicky Verstappen aangehouden in Spanje

Uit Wikinieuws

27 augustus 2018 

De 55-jarige bushcrafter Jos B., die verdacht wordt van betrokkenheid bij de dood van de 11-jarige Nicky Verstappen in 1998, is gisteren aangehouden bij Castellterçol, een Spaans dorp dat zo'n 50 kilometer ten noorden van Barcelona ligt. B. leefde hier sinds enkele maanden in een commune en bivakkeerde in een tent. De politie werd over B. getipt door een 46-jarige man die B. de laatste tijd nog meermaals heeft gezien en gesproken. De verdachte zit inmiddels vast in een politiecel en zal vandaag nog worden verhoord.

Vanmorgen maakte Jan Eland, hoofdofficier van het Openbaar Ministerie, in een persconferentie bekend dat B. binnenkort zal worden uitgeleverd aan Nederland. Dat zal wellicht al later deze week gebeuren, omdat B. zich niet verzet tegen zijn eigen uitlevering.

In februari van dit jaar werd een grootschalig DNA-onderzoek begonnen in een ultieme poging de cold case van de dood van Nicky Verstappen op te lossen. In totaal werden 21.500 mannen opgeroepen om DNA af te staan. B. had zelf niet deelgenomen aan het DNA-onderzoek, de match kwam via familie van hem. Via een softwareprogramma genaamd "Bonaparte", dat is ontwikkeld door twee Nijmeegse wetenschappers, kon het DNA-materiaal worden gekoppeld. Het bleek precies overeen te komen met DNA dat destijds op de kleding van Nicky werd aangetroffen.

B. werd ongeveer ten tijde van het start gaan van het onderzoek voor het laatst gezien in Sainte-Marie-aux-Mines, een dorp in de Franse Vogezen, waarna hij spoorloos verdween. In april werd hij als vermist opgegeven. Afgelopen week werd publiekelijk bekend dat het onderzoek een match had opgeleverd met hem.

Update[bewerken]

12/10/2020 De advocaat van B. beweert dat Jos B. niet diegene is die Nicky Verstappen heeft ontvoerd, verkracht en gedood, en vraagt daarom vrijspraak voor zijn cliënt. Het OM eiste afgelopen week 5 jaar cel tegen B.

Bronnen[bewerken]