Misdaadverslaggever Peter R. de Vries neergeschoten in Amsterdam

Uit Wikinieuws

9 juli 2021 

Peter R. de Vries, 2017

De bekende Nederlandse misdaadjournalist Peter R. de Vries is dinsdagavond 6 juli neergeschoten in Amsterdam. Dit gebeurde rond 19:30 uur in de Lange Leidsedwarsstraat. Hij werd van dichtbij door een schutter vermoedelijk meerdere malen in zijn hoofd geschoten. Over zijn toestand was geruime tijd weinig bekend, wel zei de Amsterdamse burgemeester Femke Halsema dinsdagavond tijdens een extra ingelaste persconferentie dat De Vries vocht voor zijn leven. Dit bericht werd later nog herhaald door RTL-directeur Peter van der Vorst.

De Vries was eerder dinsdagavond te gast bij RTL Boulevard om te praten over de zaak Seif Ahmed. Hij werd vervolgens neergeschoten kort nadat hij de studio had verlaten, volgens politiecommissaris Frank Paauw. Een ooggetuige die in de Lange Leidsedwarsstraat woont zegt vijf schoten te hebben gehoord, waarna ze naar buiten ging en De Vries op de grond zag liggen. Ze hield zijn hand vast, kon niet met hem praten, maar zag dat hij nog wel leefde. Vervolgens is hij naar het ziekenhuis vervoerd.

Rond 19:40 werd een signalement van de mogelijke schutter verspreid via Burgernet. Het gaat om een man met een tenger postuur, hij droeg een donkergroene jas met camouflage-vlekken en een zwarte pet. De politie vroeg mensen die de man mogelijk zagen om hem niet zelf te benaderen, maar 112 te bellen. Volgens meerdere bronnen zou een verdachte op de A2 bij Breukelen zijn aangehouden. De Amsterdamse driehoek (burgemeester, justitie en politie) heeft die avond om 23.00 uur gereageerd op het incident in een persconferentie. Hierin liet de politie weten dat er drie verdachten waren aangehouden. Twee verdachten zijn aangehouden op de A4 bij Leidschendam, nadat de politie hun auto klemreed. Een andere verdachte is aangehouden in Amsterdam. Een van de verdachten, een man uit Amsterdam, is vrijgelaten en staat niet meer onder verdenking. De andere twee verdachten zijn een 35-jarige Pool die in Maurik woont en een 21-jarige Rotterdammer. Laatstgenoemde zou een neef zou zijn van Jaouad W., een van de hoofdverdachten in het Marengo-proces waar De Vries sinds enige tijd de vertrouwenspersoon was van kroongetuige Nadil B. De twee verdachten worden vandaag voorgeleid bij de Amsterdamse rechtbank.

Op Twitter reageren verschillende politici op de aanslag op Peter R. de Vries. "Afschuwelijk Laten we hopen dat hij dit overleeft. Gedachten gaan uit naar familie en vrienden" schrijft Rob Jetten van D66. Jesse Klaver van GroenLinks schrijft: "Wat een afschuwelijk bericht. Mijn gedachten zijn bij Peter en de mensen om hem heen. En verspreid nooit beelden van slachtoffers. Ook nu niet." Geert Wilders van de PVV schrijft "Vreselijk!!". Minister-president Mark Rutte en minister van Justitie Ferd Grapperhaus zijn in overleg gegaan met de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid, Pieter-Jaap Aalbersberg. Ook koning Willem-Alexander heeft samen met koningin Maxima woensdagochtend op het nieuws gereageerd. Hij noemt het neerschieten van Peter R. de Vries “een aanslag op de rechtsstaat.” Verder noemde hij De Vries ook een 'bijzondere journalist' en sprak hij van een 'aanslag op de journalistiek, en daarmee de hoeksteen van onze rechtsstaat.'

Bronnen[bewerken]

Wikipedia heeft het volgende artikel over dit onderwerp beschikbaar: