Naar inhoud springen

Iran: Ukraine International Airlines-vlucht 752 per ongeluk neergehaald

Uit Wikinieuws

11 januari 2020 

Het toestel in oktober 2019

De Iraanse overheid heeft zaterdag toch toegegeven dat de woensdag kort na het opstijgen verongelukte Ukraine International Airlines-vlucht 752 werd geraakt door een luchtdoelraket, en dus is neergehaald als gevolg van een menselijke fout. De afgelopen dagen werd dit door Iran ontkend, en werd beweerd dat het toestel neerstortte door een technisch mankement. Een commandant van de Iraanse Revolutionaire Garde verklaarde zaterdag op televisie dat zijn eenheid "de volledige verantwoordelijkheid" voor het ongeval neemt. Volgens de Iraanse verklaring had het toestel de vorm van een vijandelijk vliegtuig, en vloog het ook op een vergelijkbare hoogte als een dergelijk toestel.

Bij de crash kwamen alle 176 inzittenden van het toestel om het leven. Een flink deel van de slachtoffers (82) komt uit Iran zelf. Verder zijn er onder de slachtoffers 63 Canadezen en 11 Oekraïners. De crash gebeurde slechts enkele uren na de Iraanse vergeldingsactie tegen de VS voor de dood van generaal Soleimani.

President Rohani heeft in een tweet verklaard de "desastreuze fout" te betreuren en betuigt zijn medeleven aan de nabestaanden. Ook de Iraanse minister van Buitenlandse Zaken Javad Zarif heeft excuses aangeboden, maar zei erbij dat hij de fout wijt aan het "Amerikaanse avonturisme". Inmiddels zijn er in Iran ca. 1000 mensen de straat opgegaan om te demonstreren tegen hun regering.

De zaak heeft internationaal veel aandacht, onder meer ook vanwege de opvallende overeenkomsten met Malaysia Airlines-vlucht 17 ruim vijf jaar geleden.

Bronnen[bewerken]

Externe links[bewerken]

  • The Telegraph, "Iran plane crash: Footage appears to show moment Ukrainian jet crashes", video op YouTube, 8 januari 2020