Iran vuurt raketten af op twee Iraaks-Amerikaanse luchtmachtbases

Uit Wikinieuws

8 januari 2020 

Satellietbeeld de schade aan de luchtmachtbasis van Aïn al-Assad is te zien

De Iraanse Revolutionaire Garde heeft in de nacht van dinsdag op woensdag een aantal raketten afgevuurd op twee Amerikaans-Iraakse luchtmachtbases in Irak: de basis van Al Aasad (en) (in het gouvernement Al-Anbar) en een basis dicht bij de internationale luchthaven van Erbil. Volgens een woordvoerder van USCENTCOM (en) ging het in totaal om vijftien raketten, waarvan er tien op de basis van Al Assad belandden, één op die van Erbil, terwijl de vier andere hun doel misten.

De aanval is een Iraanse vergelding richting de VS voor de dood van generaal Qaseim Soleimani.[1] Ayatollah Khameini sprak woensdag van "een klap in het gezicht van de VS". De Iraanse minister van Buitenlandse Zaken Javad Zarif spreekt van "proportionele maatregelen ter zelfverdediging" en zegt dat zijn land niet uit is op escalatie, maar zich enkel verdedigt tegen agressie.

De Iraanse regering beweerde verder zelf op de eigen staatstelevisie dat er bij de aanval 80 Amerikaanse doden zouden zijn gevallen, maar dit is naar alle waarschijnlijkheid op totaal niets gebaseerd. Het Pentagon meldde juist dat er geen enkele Amerikaanse dode is gevallen. Ook aan Iraakse zijde zouden geen doden of gewonden zijn. Op de bases verbleven naast Iraakse en Amerikaanse ook een aantal Europese soldaten. De Iraakse autoriteiten zouden kort voor de aanval zijn gewaarschuwd, waarna men zich op tijd in veiligheid kon brengen. Hoe groot de materiële schade is, is onduidelijk.

De Amerikaanse president Trump heeft betrekkelijk terughoudend gereageerd. Zijn eerste reactie was All is well. Woensdagmiddag kwam Trump tijdens een korte persconferentie met een uitgebreidere reactie. Hij bevestigde dat er geen Amerikaanse doden zijn gevallen en zei dat de materiële schade minimaal is. Trump lijkt vooralsnog niet van plan om verdere militaire acties tegen Iran te ondernemen, maar kondigde wel weer nieuwe economische sancties tegen Iran aan.

Bronnen[bewerken]