Naar inhoud springen

Iraanse topmilitair Soleimani gedood door VS

Uit Wikinieuws

3 januari 2020 

Soleimani (links) en (al-Muhandes) rechts)

Qassem Soleimani, een belangrijke leider bij de Iraanse Revolutionaire Garde, is vannacht op de Internationale Luchthaven Bagdad omgekomen door een Amerikaanse drone-aanval. Bij de aanval vielen nog meer doden, onder wie Abu Mahdi al-Muhandis (en), een hooggeplaatste Iraanse commandant. Het Pentagon heeft de aanval bevestigd en zegt dat deze in opdracht van president Donald Trump werd uitgevoerd.

Volgens Trump is Soleimani verantwoordelijk voor miljoenen doden, onder wie duizenden Amerikanen, en zou hij plannen hebben gehad om nog veel meer slachtoffers te maken. De VS houden Soleimani daarnaast verantwoordelijk voor de aanval op een militaire basis bij Kirkuk (en) op 27 december, waarbij een Amerikaanse militair om het leven kwam. Als vergelding hiervoor voerden de VS eerder deze week een luchtaanval uit bij de Iraaks-Syrische grens, waarbij 25 doden vielen.

De spanning tussen de VS en Iran was al lange tijd hoog, met name sinds het opzeggen van de [1], en bereikt hiermee weer een nieuwe climax. De Amerikaanse ambassade in Bagdad heeft inmiddels alle Amerikanen in Irak aangeraden om het land te verlaten. De Iraanse premier Ali Khamenei heeft gedreigd met "een zware vergelding" richting de VS. Ook de Iraanse minister van Buitenlandse Zaken, Javad Zarif, heeft in een telefonisch gesprek met VN-secretaris-generaal António Guterres de aanval scherp veroordeeld. De Iraanse staatstelevisie spreekt van "de grootste misrekening van de VS sinds de Tweede Wereldoorlog". Khameini heeft in zijn land drie dagen van nationale rouw afgekondigd.

Inmiddels is ook bekend dat de VS 3000 extra manschappen naar het Midden-Oosten gaan sturen.

Bronnen[bewerken]

Op de Engelstalige Wikipedia is meer informatie beschikbaar over dit onderwerp, zie het artikel:


  1. Trump: VS stapt uit nucleair akkoord met Iran, 8 mei 2018