Hoogste terreuralarm blijft gehandhaafd

Uit Wikinieuws
Klik hier om zelf een nieuwsartikel te schrijven.

3 juli 2007 

Hoogste terreuralarm blijft gehandhaafd

Na de verijdelde aanslagen in Londen en Glasgow werd in het Verenigd Koninkrijk fase "critical" van het terreuralarm afgekondigd. Dat wil zeggen dat de overheid een accute terreurdreiging waarneemt. In het hele land is de politie bijzonder paraat en voert ze intensieve controles uit. Ook de in de Verenigde Staten werden vooral op de luchthavens bijzondere veiligheidsmaatregelingen genomen.

Premier Gordon Brown, aansgesteld sinds 27 juni j.l., verklaarde dat de overheid aanneemt dat de drie aanslagen verband houden met elkaar. Hij roept niet enkel de veiligheidsdiensten, maar ook de bevolking op tot waakzaamheid. "We moeten de bedreiging ook met ons hart en ons hoofd bestrijden. We laten niet toe dat iemand de Britse way of life ondermijnt." Brown zal ook een nieuwe veiligheidsraad oprichten. Die moet duidelijk maken dat Groot-Brittannië erg waakzaam is.

De luchthavens zijn zoals dat sinds 9/11 de gewoonte is eerste slachtoffer van de terreurdreiging. In de Londense luchthaven Heathrow, de drukst bezochte passagiersluchthaven ter wereld, werd op zondagavond al een terminal gesloten nadat daar een verdakt pakketje was gevonden. Ook vanmiddag werd na een soortgelijke vondst een terminal afgesloten, waardoor o.a. de vluchten naar Brussel tot morgenvroeg zijn afgelast.

Intussen zijn al een tiental verdachten opgepakt. Onder hen de twee daders van de aanslag in Glasgow, waarvan er een in het ziekenhuis ligt. In Cheshire werden twee dagen geleden twee verdachten opgepakt op de snelweg tussen Londen en Glasgow, die mogelijk iets te maken hebben met de ontdekte bomauto's in Londen. Ook in Liverpool werd toen iemand gearresteerd. Gisteren werden nog een verpleger uit een ziekenhuis in Glasgow en een dokter met zijn vrouw gearresteerd. Over de identiteit van de verdachten geeft de politie weinig prijs, maar geen van hen zou de Britse nationaliteit hebben. De mannen die op een industriepark in het noorden van Engeland nog werden opgepakt, hebben met de zaak waarschijnlijk niets te maken. Intussen gaan de huiszoekingen door, o.m. in Houston, Merseyside en Staffordshire.

Verwante berichten[bewerken]

Bronnen[bewerken]