Terreuralarm in het Verenigd Koninkrijk

Uit Wikinieuws
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Klik hier om zelf een nieuwsartikel te schrijven.

1 juli 2007 

Terreuralarm in het Verenigd Koninkrijk

Het Verenigd Koninkrijk is in de ban van de bomauto. Nadat op 29 juni om 1.00u de Londense politie een auto nabij Piccadilly Circus had gevonden, volgestouwd met benzine, gasflessen en spijkers, dook na de middag een tweede soortgelijke bomauto op, in een parkeergarage in Park Lane.

Nauwelijks een dag later werd het Schotse Glasgow, de geboortestad van kersvers premier Gordon Brown, het slachtoffer van een derde auto. Een brandende terreinwagen reed binnen in de belangrijkste terminal van de luchthaven aldaar. De twee inzittenden probeerden de brand, die hierna in het poortgebouw ontstond, nog aan te wakkeren, maar werden door de politie overmeesterd. De luchthaven werd meteen gesloten, net als de nabijgelegen luchthaven van Liverpool.

Minister van Binnenlandse Zaken Jacqui Smith kondigde de hoogste fase van terreuralarm af. Dit gebeurde na een ontmoeting met Cobra, de vergadering van de hoofden van alle veiligheids- en hulpdiensten. Het was al de derde keer in drie dagen dat Cobra de koppen bij elkaar stak.

De politie bevestigde intussen dat de drie aanslagen wel degelijk met elkaar in verband staan. John Stevens, Browns adviseur inzake terreurbestrijding, zegt dat de methode van de terroristen doet denken aan elementen uit Indonesië of Irak. Ook de naam Al-Qaida werd door Brown in de mond genomen. Hij roept de bevolking op om waakzaam te zijn.

In Cheshire werden op de autosnelweg van Londen naar Glasgow inmiddels twee verdachten opgepakt, mogelijk de bestuurders van de eerste bomauto. Intussen worden in Londen enorme veiligheidsmaatregelen getroffen in en rond luchthavens, maar ook bij het Wembleystadion, waar vanmiddag een herdenkingsplechtigheid voor prinses Diana plaatsvindt.

Ook in de Verenigde Staten is de veiligheid op enkele luchthavens verscherpt. "We hebben geen precieze aanwijzing dat er aanslagen worden gepland", zegt woordvoerder Tony Snow van het Witte Huis. "Maar door het aantal agenten in luchthavens te verhogen, willen we de reizigers verzekeren dat de overheid waakzaam is."

Verwante berichten[bewerken]

Bronnen[bewerken]Zelf schrijven? Hoe schrijf ik een artikel?