Naar inhoud springen

Bomauto in hart van Londen

Uit Wikinieuws

29 juni 2007 

Bij de druk bezochte nachtclub Tiger Tiger, aan de Haymarket in het hart van Londen, wordt rond 1:00 uur in de vroege ochtend een zilverkleurige Mercedes ontdekt, gevuld met zeker 200 liter benzine, gasflessen en zeer veel spijkers gekoppeld aan een ontstekingsmechanisme en door bomexperts van de politie door middel van een 'gecontroleerde explosie' onschadelijk gemaakt.

Volgens Peter Clarke, hoofd van Scotland Yards afdeling contraterrorisme, zouden bij ontploffing van de autobom aanzienlijke aantallen doden en/of gewonden gevallen zijn.

De politie werd op de verdachte auto opmerkzaam gemaakt door de bemanning van een ambulance, die rook uit de Mercedes zag komen.

De politie sluit een link met internationale elementen niet uit. Bronnen binnen het politie-apparaat menen dat het goed mogelijk is dat de ontsteking van de bom niet gewerkt heeft en dat de auto slechts enkele minuten verwijderd was van een ontploffing, toen hij ontdekt werd.

De ambulance was naar de nachtclub geroepen voor de behandeling van een man die onwel geworden was.

Bomdeskundigen wisten het "potentieel gevaarlijke explosief" onschadelijk te maken.

Commissaris Clarke zei dat het te vroeg was om met de vinger naar verantwoordelijken te wijzen, maar dat het incident wel deed denken aan eerdere terroristische aanslagen.

"De terrorisme-dreiging is reëel. Ze is onder ons, en ze duurt voort. Het leven moet doorgaan maar we moeten wel allemaal zeer alert blijven," zei hij.

Clarke zei voorts dat met name nachtclubs als potentiële doelen moeten worden gezien.

Premier Gordon Brown zei dat het Verenigd Koninkrijk geconfronteerd wordt met "een ernstige en niet-aflatende dreiging" en voegde eraan toe dat de bevolking te allen tijde "moet blijven oppassen". De woorden van de nieuwbakken premier werden kort daarna geëchood door de nieuwe minister van binnenlandse zaken Jacqui Smith, die een vergadering voorzat van Cobra, de calamiteiten-eenheid van de Britse regering.

Portiers van een dichtbij gelegen, andere nachtclub verklaarden dat zij hadden gezien hoe de bomauto slingerend was komen aanrijden en tegen een vuilnisbak aanreed. De bestuurder zou vervolgens uit de auto zijn gesprongen en weggerend.

Bronnen[bewerken]