Naar inhoud springen

Demonstraties in tientallen Duitse, Oostenrijkse en Zwitserse steden tegen wetsvoorstel auteursrechten EU

Uit Wikinieuws

24 maart 2019 

Gisteren zijn tienduizenden mensen in 51 steden in Duitsland, Oostenrijk en Zwitserland de straat op gegaan om te protesteren tegen geplande auteursrechtenwetgeving door de EU. Om dezelfde wetgeving ging afgelopen woensdag ook al de Duitstalige Wikipedia een dag op zwart.

Het meest omstreden in de wetgeving is voor de betogers artikel 13, waarin het om de toepassing van inhoud op het internet gaat. Dat artikel moet het voor websites verplicht maken om een uploadfilter in te schakelen. De vrees is dat dit het internetlandschap zal verschralen omdat kleinere websites hier onvoldoende mogelijkheden voor zouden hebben. Er wordt gevreesd dat die zullen verdwijnen of afgeschermd zullen worden voor Europese surfers.

Demonstraties tegen deze wetgeving zijn vorig jaar al begonnen. In Den Haag was er toen ook een klein protest. De wetgeving die toen was geformuleerd werd door het Europarlement weggestemd. Dinsdag en woensdag wordt er gedebatteerd over de aangepaste plannen. Daarna zal de wetgeving opnieuw in stemming worden gebracht.

Proteststeden

[bewerken]
Duitsland Aken, Bielefeld, Berlijn, Chemnitz, Dortmund, Dresden, Düsseldorf, Erfurt, Erlangen, Flensburg, Forchheim, Frankfurt am Main, Freiburg, Fürth, Göttingen, Hamburg, Hannover, Heidelberg, Hof, Jena, Kaiserslautern, Karlsruhe, Kiel, Koblenz, Keulen, Leipzig, Lippstadt, Lüneburg, Magdeburg, München, Münster, Nürnberg, Oldenburg, Osnabrück, Paderborn, Potsdam, Ravensburg, Rostock, Saarbrücken, Siegen, Stuttgart, Trier, Ulm, Villingen-Schwenningen, Weißenburg en Würzburg
Oostenrijk Graz, Innsbruck, Salzburg en Wenen
Zwitserland Zürich
Berlijn
Dortmund
Frankfurt
Keulen
Leipzig
Stuttgart


Gerelateerd

[bewerken]

Bron

[bewerken]
Op de Engelstalige Wikipedia is meer informatie beschikbaar over dit onderwerp, zie het artikel: