Wikipedia in vier talen op zwart als protest tegen Europese auteursrechtenwetgeving

Uit Wikinieuws

21 maart 2019 

Vrijwilligers hebben Wikipedia vandaag op zwart gezet in de talen Duits, Tsjechisch, Deens en Slowaaks. Bij een bezoek aan die taalversies zijn de tekstblokken zwartgemaakt. In een discussie hierover hebben de vrijwilligers van de Nederlandstalige Wikipedia ervoor gekozen niet voor een dergelijk protest te kiezen.

De gebruikers van de vier taalversies protesteren hiermee tegen de nieuwe auteursrechtenwetgeving die de Europese Unie op dit moment voorbereidt. Over de wetgeving wordt op 26 en 27 maart gedebatteerd; op de laatste dag volgt de stemming. Lezers van de vier Wikipedia's wordt opgeroepen om hun mening over te brengen aan Europarlementariërs. Vooral de invoering van artikel 13 wordt gevreesd omdat deze waarschijnlijk uploadfilters nodig maakt. De vrees is dat dit het internetlandschap kan verschralen omdat kleinere websites hier onvoldoende mogelijkheden voor zouden hebben. Er wordt gevreesd dat die zullen verdwijnen of afgeschermd zullen worden voor Europese surfers. Protesterend Wikipedia vreest dat de verspreiding van vrije kennis daaronder zal leiden.

Naast Wikipedia zijn er ook andere websites die dergelijke acties tegen de geplande EU-wetgeving houden. Banners of meldingen worden getoond bij bijvoorbeeld Reddit, Twitch en PornHub (en). Alles bij elkaar hebben actievoerders en lobbyisten sterk uiteenlopende redenen om tegen te zijn. Ook YouTube protesteert ertegen, maar ook de Piratenpartij (onder meer in Nederland), Bits of Freedom, activisten voor netneutraliteit, juristen, YouTubers zelf, tot en met Ulrich Kelber (de) die voor de Duitse regering waakt over databescherming en informatievrijheid (en).

Betreffende Wikipedia's in cijfers
Taalversie aantal artikelen actieve gebruikers actieve sprekers
Duits 2.284.000 20.500 101 miljoen
Tsjechisch 425.000 2.400 12 miljoen
Deens 248.000 1.200 5,5 miljoen
Slowaaks 229.000 600 6 miljoen

Vervolg in andere talen[bewerken]

25 maart 2019 
De actie vond vandaag navolging in andere talen. In het Catalaans, Galicisch, Asturiaans en Italiaans ging Wikipedia op zwart. In het Tsjechisch en Slowaaks was er opnieuw actie: deze keer met een protestbanner.[1]

Gerelateerd[bewerken]

Op de Engelstalige Wikipedia is meer informatie beschikbaar over dit onderwerp, zie het artikel:
Logo WMNL Dit artikel vermeldt Wikimedia of één van de deelprojecten hiervan. Gelieve op te merken dat Wikinieuws zelf een deelproject van Wikimedia is.