CDH trekt zich terug uit regeringscoalitie met PS in Brussel en Wallonië

Uit Wikinieuws
Klik hier om zelf een nieuwsartikel te schrijven.

19 juni 2017 

CDH trekt zich terug uit regeringscoalitie met PS in Brussel en Wallonië

De christen-democraten van het CDH stappen uit de regeringscoalitie met PS in zowel de Brusselse gewestregering, als de Franse Gemeenschapsregering en de Waalse regering. Daarmee heeft de PS onvoldoende zetels om alleen verder te gaan.

CDH wil niet geassocieerd worden met de schandalen die er in en rond de PS afspelen. Met name de hoge zitpenningen die werden uitgekeerd aan leden van intercommunale Publifin, en ook het schandaal rond Samusocial. "Een breuk met de PS is noodzakelijk, en wel onmiddellijk", klinkt het bij CDH.

Partijvoorzitter Benoît Lutgen roept de andere partijen; MR, Ecolo en Défi op om een coalitie met CDH te sluiten, en zo PS buiten spel te zetten. MR van zijn kant is alvast bereid aan tafel te zitten voor onderhandelingen, ondanks ze zelf verwikkeld zijn in schandalen rond Kazachgate. Voor Ecolo is regeringsdeelname met CDH uitgesloten. Ze betwijfelen de oprechtheid van Lutgen: "CDH was eerder nog tegenstander van een cumulverbod voor mandaten, maar blijkbaar is men van gedacht veranderd. Dit zijn politieke spelletjes". DéFi is evenmin bereid in zee te gaan met de christenen: "De kritiek op de schandalen bij de PS is begrijpelijk, maar de regering op zijn kop zetten is niet de juiste manier om dit op te lossen."

Bij de PS spreken ze van "verraad" en een "onverantwoordelijke daad". In een persbericht: "Andere partijen zijn ook betrokken in politieke schandalen. We nemen de nodige maatregelen om het vertrouwen met de burger terug te herstellen".

Gerelateerd[bewerken]

Bronnen[bewerken]