MR en CDH vormen nieuwe Waalse regering

Uit Wikinieuws
Klik hier om zelf een nieuwsartikel te schrijven.

28 juli 2017 

Borsus is de nieuwe minister-president van de Waalse regering

MR en CDH vormen nieuwe Waalse regering, de PS verdwijnt uit coalitie

De MR en CDH zijn tot akkoord gekomen om samen een regering te vormen in Wallonië. CDH had enkele maanden geleden het vertrouwen in de PS opgezegd. Reden hiervoor was de schandaalsfeer die er rondom de partij hangt.

39 Waalse parlementsleden keurden het opheffen van de regering op, 35 stemden tegen. Willy Borsus van MR wordt de opvolger van ex-minister-president Paul Magnette (PS). CDH en MR hebben samen 38 van de 75 zetels in het parlement, een zeer nipte meerderheid.

In Brussel blijft de PS voorlopig aan boord met CDH en andere partijen. Ook voor de Franse gemeenschapsregering is er nog geen verandering op til.

6 september 2017 

CDH-partijvoorzitter Benoît Lutgen houdt na wekenlange onderhandelingen met Défi, het voor bekeken. De partij van Olivier Maingain wil niet in coalitie stappen met CDH en MR, zonder de PS. Hierdoor blijft de Brusselse gewestregering bestaan uit PS, CDH en Défi. Ook binnen de Franse Gemeenschapsregering verandert er niets aan de coalitie PS-CDH. CDH vaart daarmee in de ene regering een centrumrechtse, in de andere een centrumlinkse koers.

Gerelateerd[bewerken]

Bronnen[bewerken]