Naar inhoud springen

Onderzoekscommissie naar zitpenningen Samusocial

Uit Wikinieuws
Klik hier om zelf een nieuwsartikel te schrijven.

6 juni 2017 

Onderzoekscommissie naar zitpenningen Samusocial

De partijen Groen en Ecolo hebben een onderzoekscommissie aangevraagd naar aanleiding van de riante zitpenningen die leden van de raad van bestuur van daklozenopvang Samusocial kregen. De Brusselse VZW kwam hiervoor eerder in opspraak. Een deel van de giften die particulieren de VZW schonken ging integraal naar het uitbetalen van zitpenningen. Pascal Peraïta nam ontslag als voorzitster, maar blijft wel nog in het bestuur zetelen. Samen met burgemeester Yvan Mayeur ontving ze tot wel 17 000 euro per jaar, enkel aan het bijwonen van vergaderingen.

De Groene fractie reageert als volgt: "De situatie was reeds zeer ernstig, maar nu blijkt dat er gelogen is. Omdat we de bestuurders niet kunnen vertrouwen, dienen we samen met Ecolo een verzoek in om een onderzoekscommissie aan te stellen. Zo moeten we meer transparantie krijgen en te weten komen wat de ware toedracht van dit alles is".

Het is al het derde opeenvolgende schandaal waarin de socialistische partij betrokken is. Een eerste was de zaak Publifin, daarna was er heisa rond Publipart in Gent.

De schandalen rond de Brusselse Samusocial hebben geen invloed op de overkoepelende internationale organisatie.

Update 8 juni

Pascal Peraïta stapt op als voorzitster van Samusocial en het OCMW van Brussel. Ze verdiende zo'n 204 000 euro per jaar, bijna evenveel als premier Charles Michel die het doet met 227 000 euro. Ook de volledige raad van bestuur van Samusocial trekt zich terug, de leiding wordt overgedragen aan het stadsbestuur.

Yvan Mayeur legt zijn functie als burgemeester neer. Partijgenote Laurette Onkelinx had via het advocatenkantoor van haar man eerder nog getracht de onderzoekscommissie te belemmeren, zodat die niet door kon gaan. Uiteindelijk legde ze zich erbij neer dat het een onbegonnen zaak was.

Update 1 juli 2017 

Peraïta wordt uit de PS gezet. Ze weigerde mee te werken met de onderzoekscommissie van haar partij.

Bronnen

[bewerken]

Gerelateerd

[bewerken]