Naar inhoud springen

Wikinieuws:Welkom voor nieuwelingen

Uit Wikinieuws

Welkom! Wikinieuws is een Wikimedia-project voor het gezamenlijk schrijven van wereldnieuws. U kunt hier heel gemakkelijk zonder in te loggen meewerken of lezen, maar als u van plan bent vaak gebruik te gaan maken van Wikinieuws kan het handig zijn om een account aan te maken.

Bij Wikinieuws kunt u drie dingen doen:

  1. Nieuws lezen
  2. Nieuws bewerken
  3. Nieuws schrijven

Nieuws lezen

[bewerken]

Het lezen van nieuwsartikelen gaat het makkelijkste door op de hoofdpagina te beginnen. Hier staat een overzicht van het laatste nieuws en er staan ingangen naar de archieven.

Nieuws bewerken

[bewerken]

Het kan altijd zijn dat er iets niet goed is in de tekst. Bijvoorbeeld een typfout of een slecht lopende zin. Indien u er zeker van bent dat het anders moet, kunt u op de knop bewerken klikken, die u bovenaan de pagina vindt. Verbeter dan de tekst en leg in de balk onderin in een paar woorden uit wat u heeft gedaan.
Indien u niet helemaal zeker bent, kunt u ook een bericht achterlaten op de overlegpagina van het betreffende artikel. Meestal zal een medewerker van Wikinieuws hier binnen zeer korte tijd op antwoorden.
Indien u nog nooit aan een Wikimediaproject heeft meegewerkt, kan het handig zijn om eerst wat te oefenen in de zandbak. Hierin kunt u naar hartelust kijken wat er allemaal kan met de wikisyntax. Gelieve hiervoor GEEN gewone pagina's te gebruiken.
Wees absoluut niet te terughoudend in het wijzigen van pagina's: als u denkt dat iets verbeterd kan worden, probeer het dan. Dit is een open project en hoe meer medewerkers, hoe beter een artikel kan worden. Dit alles lijkt misschien een beetje beangstigend, maar zie deze pagina (Engels) om te begrijpen waarom het open karakter van een wiki-concept zoals hierboven beschreven is werkt.

Nieuws schrijven

[bewerken]

Bestaande kennis wijzigen en verbeteren is fantastisch, maar het zou nog beter zijn als u uw eigen kennis ook toevoegt. Hoe meer redacteuren, hoe meer nieuws. U kunt een nieuw artikel beginnen, of een al bestaand artikel vinden en kijken of u het onderwerp kunt actualiseren.

Maak u niet te veel zorgen om het maken van fouten − als er iets een beetje fout gaat, kan u, of iemand anders, het later altijd nog verbeteren. Op de pagina Help:Een artikel schrijven kunt u kijken hoe u een nieuw artikel aanmaakt.

LET OP: Als u niet wil dat uw stukken zonder voorafgaande vraag om toestemming worden gewijzigd en/of gedistribueerd, verstuur het dan niet. Alle toevoegingen aan Wikinieuws worden gedaan onder de Creative Commons (CC-BY). Die licentie verzekert dat Wikinieuws voor altijd vrij te verspreiden is, mits de rechthebbende en licentie vermeld worden. Publiceer geen auteursrechtelijk beschermd werk zonder dat hier aantoonbare toestemming voor is gegeven. Veel plezier!

Algemene informatie, gidsen, en hulp

[bewerken]

Hier zijn een paar links met aanvullende informatie: