Wikinieuws:Wees meedogenloos

Uit Wikinieuws
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Jean-Baptiste-Camille Corot 037.jpg

Wikinieuws bestaat dankzij de bewerkbaarheid van pagina's. Dat er hier in eerste instantie uitgegaan wordt van goede wil, betekent niet dat slechte bedoelingen de vrije loop worden gelaten.

Als iemand overduidelijk niet in positieve zin aan Wikinieuws bijdraagt, dan kost hij andere medewerkers nodeloos tijd en energie. Bijvoorbeeld: als er iemand vandaliseert, wijs hem daar dan op; gaat hij door, blokkeer hem dan of vraag bij een moderator om blokkade.

Ga discussies die in een rondje draaien uit de weg, want ze leveren veel frustraties en geen resultaten op. Denk eraan dat elke ontaarde discussie door wikigebruikers wordt gelezen en dat hun wikistress daardoor merkbaar omhooggaat. Als in een discussie alle argumenten voldoende ingezet zijn, dan is ze ten einde. Punt uit.

In sommige gevallen zijn gebruikers geblokkeerd op Wikipedia of op andere projecten van de Wikimedia Foundation, waarna ze overstappen naar een ander project zoals Wikinieuws. Sommige gebruikers kunnen hier zonder problemen integreren, terwijl anderen hier ook weer problemen veroorzaken en soms zelfs gebruikers uit elkaar spelen. Moderators hoeven minder geduld te hebben met deze onrustmakers, omdat ze dat geduld al ergens anders op de proef hebben gesteld.

Als terechtwijzingen en discussies niets opleveren en iemand Wikinieuws alles bij elkaar meer schaadt dan baat - of dat nou door kwade wil, nalatigheid, onwetendheid of domheid komt - moet hij geblokkeerd worden.

Het is goed dat Wikinieuws gewoonlijk een goedlopende gemeenschap is. Maar in de eerste plaats moet hier een onafhankelijke, vrije en aan niemand gebonden nieuwssite groeien; wie dit doel niet onderschrijft heeft hier niets te zoeken.

Veel plezier, moed, vastberadenheid en onderscheidingsvermogen!

Quote begin
Om experts ertoe over te halen mee te schrijven en aan te blijven moeten we slechts weinig geduld opbrengen voor diegenen die de doelstellingen van Wikipedia [vgl. Wikinieuws] niet begrijpen, en helemaal geen geduld met kleingeestige lammelingen die niet in staat zijn opbouwend met anderen samen te werken of de lacunes in hun eigen kennis te ontdekken (alles bij elkaar de irritantste groep op Wikipedia). Een minder lakse houding tegen verstoringen zou het project aanzienlijk vriendelijker, uitnodigender en toegankelijker maken voor de grote meerderheid van intelligente, verstandige mensen op het internet.

Quote einde

Zie ook[bewerken]

  • ONESTRIKE op simple.wikipedia (simple) (hoe andere kleine projecten met ongewenst bezoek omgaan)