Wikinews:Welkom voor nieuwelingen

Uit Wikinews
Ga naar: navigatie, zoeken
Wikinews NL is gestart op 28 januari 2005 en maakt deel uit van Wikimedia. Wikinews is gratis te gebruiken om nieuws te raadplegen én toe te voegen. Om mee te helpen nieuwsartikelen te schrijven, corrigeren en uit te breiden is geen aanmelding nodig, u kunt meteen aan de slag!.

Lezen

Wikinews is een Wikimedia-project voor het gezamenlijk schrijven van wereldnieuws. Alhoewel het project nog klein is, zal dat waarschijnlijk niet lang duren. Onze zusterprojecten, zoals Wikipedia, groeiden ontzettend snel in een kort tijdsbestek - we verwachten voor Wikinews hetzelfde.
U kunt hier heel gemakkelijk meewerken of lezen, maar als u van plan bent vaak gebruik te gaan maken van wikinews raden wij u aan een account aan te maken.

Bij wikinews kunt u drie dingen doen:

  1. Nieuws lezen
  2. Nieuws bewerken
  3. Nieuws schrijven

Het spreekt vanzelf dat er schrijvers nodig zijn om de bovenste mogelijkheid waar te maken, dus wat belet u om ook te gaan schrijven?

Nieuws lezen

Het lezen van nieuws is eenvoudig. Het makkelijkste is om op de Hoofdpagina te beginnen. Dit is te vergelijken met de voorpagina van een krant, dus het belangrijkste nieuws zal hier te vinden zijn.
Voor de rest hebben we het nieuws opgedeeld per categorie:

Alle portalen

Thema's   Werelddelen, regio's en landen
 

Nieuws bewerken

Het kan altijd zijn dat er iets niet goed is in de tekst. Bijvoorbeeld een typfout of een slecht lopende zin. Indien u er zeker van bent dat het anders moet kunt u op de knop bewerken klikken, die u bovenaan de pagina vindt. Verbeter dan de tekst en leg in de balk onderin in een paar woorden uit wat u heeft gedaan.
Indien u niet helemaal zeker bent, kunt u ook een bericht achterlaten op de overlegpagina van het betreffende artikel. Meestal zal een medewerker van wikinews hier binnen zeer korte tijd op antwoorden.
Indien u nog nooit aan een wikimediaproject heeft meegewerkt, kan het handig zijn om eerst wat te oefenen in de zandbak. Hierin kunt u naar hartelust kijken wat er allemaal kan met de wikisyntax. Gelieve hiervoor GEEN gewone pagina's te gebruiken.
Wees absoluut niet te terughoudend in het wijzigen van pagina's: als u denkt dat iets verbeterd kan worden, probeer het dan. Dit is een open project en hoe meer medewerkers, hoe beter een artikel kan worden. Dit alles lijkt misschien een beetje beangstigend, maar zie deze pagina (Engels) om te begrijpen waarom het open karakter van een wiki-concept zoals hierboven beschreven is werkt.

Nieuws schrijven

Bestaande kennis wijzigen en verbeteren is fantastisch, maar het zou nog beter zijn als u uw eigen kennis ook toevoegt. Hoe meer redacteuren, hoe meer nieuws. U kunt een nieuw nieuwsbericht beginnen, of een al bestaand artikel vinden en er een heel nieuw deel aan toevoegen. Maak u niet te veel zorgen om het maken van fouten - als er iets een beetje fout gaat, kan u, of iemand anders, het later altijd nog verbeteren. Op de pagina Wikinews:Redactieruimte kunt u kijken hoe u een nieuw artikel aanmaakt. Indien u meer wilt weten over het schrijven van een nieuw artikel kunt u hier een kijkje nemen.

"Let op:" Als u niet wil dat uw stukken meedogenloos worden gewijzigd en naar hartelust worden gedistribueerd, verstuur het dan niet. Alle toevoegingen aan Wikinews worden gedaan onder de Creative Commons (CC-BY). Die licentie verzekert dat Wikinews voor altijd vrij te verspreiden is. Verstuur geen auteursrechtelijk beschermd werk tenzij u toestemming van de auteur hebt om het onder CC-BY te laten vallen. Zie Auteursrechten voor meer informatie.

Veel plezier!

Algemene informatie, gidsen, en hulp

Hier zijn een paar links met aanvullende informatie: