Naar inhoud springen

Vrees voor bankrun op De Surinaamsche Bank

Uit Wikinieuws

20 november 2017 

Er wordt gevreesd voor een bankrun op de grootste bank van Suriname, De Surinaamsche Bank. De Centrale Bank van Suriname roept in een verklaring op niet aan een bankrun mee te doen, omdat de bank dit niet zal overleven. De bank reageert hiermee op oproepen die via de sociale media worden verspreid. Volgens de verklaring zouden burgers om de tuin geleid worden door de berichten.

Quote begin
Weest u erop bedacht dat geen enkele bank ter wereld in staat is om een bankrun te weerstaan. Zelfs de allergrootste bank in het sterkste land van de wereld zal daardoor capituleren. Wij moeten ons mede in eigen belang daarvoor niet laten lenen.

— Verklaring van de Centrale Bank van Suriname
Quote einde

Vorige week bevestigde de centrale bank op zoek te zijn naar 180 miljoen Surinaamse dollar (circa 20 miljoen euro) om de liquiditeitspositie van DSB te herstellen. Vorig jaar leed de bank een groot verlies waarna Siegmund Proeve opstapte als directeur.

De financiële onbalans is voor een groot deel te wijten aan de miljoenenleningen die verstrekt werden aan de regering Bouterse. Hiermee werd de sinds twee jaar kwakkelende economie opgevangen en de uitgaven gefinancierd voor onder meer verhoging van de uitkeringen, sociale woningbouw en gratis gezondheidszorg. De leningen aan de overheid bedragen inmiddels rond 500 miljoen dollar (60 miljoen euro) op een bruto binnenlands product van rond 37 miljard dollar (4,2 miljard euro).

Hans Moison, een Nederlands financieel adviseur die een jaar lang deel uitmaakte van het directieteam van DSB, waarschuwde tijdens zijn diensttijd vorig jaar al voor de slechte strategische keuzes. Er was onder meer sprake van indirecte, monetaire financiering, ofwel leningen van de centrale bank die vervolgens aan de overheid worden doorgeleend. Dit is "iets waarop in heel wat andere landen bij wijze van spreken de doodstraf staat," aldus Moison. Vorige week leek hem een bankrun echter nog uitgesloten, omdat veel Surinamers geen bankrekening hebben en schouderophalend op de berichtgeving zouden reageren. De centrale bank is hier nu minder zeker over.

Update 21 november 2017 

In De Ware Tijd zijn vandaag reacties van rekeninghouders te lezen die niet ongerust zijn over de berichtgeving over DSB. In StarNieuws is een artikel te lezen van de vakbond van DSB-werknemers (DSBWO). De bond garandeert dat het geld zeker is bij de bank. De werknemers zouden dit als geen ander weten.

Minister Gillmore Hoefdraad haalt vandaag hard uit naar het artikel van journalist Pieter van Maele dat vorige week in het Nederlandse dagblad Trouw stond. Daarnaast heeft hij geen goed woord over voor de oud-medewerker van de DSB, Frans Moison, die in het artikel geciteerd wordt. Hij weerspreekt een aantal beweringen die in Van Maele heeft opgeschreven, waaronder over de indirecte, monetaire financiering:

Quote begin
Er zijn binnen DSB beslissingen genomen die tot verlies hebben geleid maar deze kunnen en mogen nooit en te nimmer in relatie gebracht worden met het overheidsschatkistpapier. De overheid is niet debet aan de vermeende aantijgingen.

— Minister Gillmore Hoefdraad van Financiën
Quote einde

Gerelateerd

[bewerken]

Bronnen

[bewerken]