Handelsbank DSB dekt miljoenenverlies toe

Uit Wikinieuws
Klik hier om zelf een nieuwsartikel te schrijven.

30 september 2017 

Handelsbank DSB dekt miljoenenverlies toe

De handelsbank DSB heeft in 2016 een verlies geboekt van 188 miljoen Surinaamse dollar (circa 21,5 miljoen euro). Dit wordt bekend uit de jaarstukken die deze week zijn gepubliceerd.

De bank verstrekte van alle banken de meeste leningen in de afgelopen jaren. Bij elkaar werd er 270 miljoen dollar (30,8 miljoen euro) verloren aan de compensatie van slechte leningen. Blijkbaar wordt van een groot deel van de verstrekte leningen verwacht dat ze niet meer terugbetaald gaan worden.

Ook heeft de bank veel last van de geldontwaarding van de Surinaamse dollar en heeft het geld aan de Surinaamse staat geleend wat zwaar op de balans drukt. Onder de devaluatie hebben ook andere banken in het land te lijden. Al met al is de solvabiliteit van de bank sterk gedaald. Deze ligt nu onder de 1%, terwijl de Centrale Bank van Suriname 10% vereist. Beide banken hebben nauw overleg over de kapitaalpositie van de DSB.

Veel meer uitleg geeft de DSB er niet over. In het jaarverslag wordt hiernaar verwezen met de tekst: "De bank heeft een bijzonder moeilijk jaar achter de rug." Ook werd eromheen gepraat tijdens de aandeelhoudersvergadering. Op vragen hoe het zover kon komen, reageerde de directie: "We willen niet terugblikken, maar vooruitkijken." Persoonlijke consequenties werden er niet getrokken.

Bronnen[bewerken]