Naar inhoud springen

Verdonk moet Slavernijherdenking noodgedwongen verlaten

Uit Wikinieuws
Klik hier om zelf een nieuwsartikel te schrijven.

1 juli 2005 

Verdonk moet Slavernijherdenking noodgedwongen verlaten

Bij de jaarlijkse herdenking van de afschaffing van de slavernij in het Amsterdamse Oosterpark, heeft minister Rita Verdonk van Integratie en Vreemdelingenzaken haar toespraak niet kunnen afmaken.

Meerdere Surinaamse en Antilliaanse organisaties hebben in de voorafgaande dagen opgeroepen tot protest tegen haar aanwezigheid. Nadat de minister was aangekondigd schreeuwden enige tientallen van de aanwezigen dat ze moest vertrekken. Met spreekkoren, trommels, en scheepstoeters werd geprobeerd haar het spreken onmogelijk te maken.

De minister hield desondanks een korte toespraak, waarbij het geluid steeds harder werd gezet in een poging de protesten te overstemmen. Daarop was het de beurt aan burgemeester Cohen van Amsterdam. Hij haalde aan dat vrijheid ook bestaat uit de vrijheid om het met elkaar oneens te zijn.

Ondanks zijn sussende woorden bleef de sfeer in het Oosterpark gespannen. Toen de minister samen met staatssecretaris Medy van der Laan namens de Nederlandse regering een krans wilde leggen bij het Slavernijmonument, drongen woedende demonstranten naar voren. De situatie werd voor Verdonk te gevaarlijk en haar beveiligers trokken haar terug en begeleidden haar naar het Onze Lieve Vrouwe Ziekenhuis. Daar gaf zij een kort interview aan een televisieploeg. Ze vertrok daarna met haar dienstauto.

Originele reportage
Dit artikel bevat originele journalistiek.