Naar inhoud springen

Vele tientallen doden na hittegolf in Japan

Uit Wikinieuws

17 juli 2018 

Terwijl in Japan nog maar zeer kort geleden meer dan 200 doden zijn gevallen als gevolg van extreem noodweer, heeft het land alweer te maken met een nieuw extreem weersverschijnsel. Als gevolg van een hittegolf zijn de afgelopen drie dagen al zeker 14 mensen overleden. Duizenden mensen liggen vanwege de hitte in het ziekenhuis. In het westen van Japan zijn militairen en vrijwilligers nog steeds bezig met het ruimen van modder en puin als gevolg van de overstromingen, maar hun werk wordt nu ernstig bemoeilijkt door de hitte.

Met name de meer geïsoleerde gebieden zijn door de hitte getroffen, zoals Gifu. Hier is ook de allerhoogste temperatuur waargenomen: 39,3 °C in de stad Ibigawa (en). In de hoofdstad Tokio werd het gisteren ook erg warm, 34 °C.

Verwacht wordt dat de hittegolf in ieder geval de rest van deze week aanhoudt, mogelijk langer.

Update 24 juli 2018 

Inmiddels zijn 77 mensen overleden als gevolg van de hitte. De hittegolf is officieel tot natuurramp verklaard. Tevens is er een temperatuurrecord gebroken: in Kumagaya werd het gisteren 41,1 °C. Een dergelijke hoge temperatuur is in Japan nooit eerder gemeten.

Bronnen

[bewerken]