Extreem noodweer in Japan, zeker 209 doden en nog tientallen vermisten

Uit Wikinieuws
Satellietbeelden van de regenwolken

14 juli 2018 

Het dodental als gevolg van het extreme en aanhoudende noodweer in het westen van Japan van de afgelopen week blijft oplopen en staat volgens de laatste berichten op 209. Meer dan 50 mensen worden nog steeds vermist. De meeste slachtoffers vielen in de buurt van Hiroshima. Reddingsteams zijn nog altijd op zoek naar overlevenden.

Zo'n 1,6 miljoen mensen zijn geëvacueerd en nog eens 3 miljoen mensen hebben het dringende advies gekregen om hun woningen te verlaten en elders een veilig heenkomen te zoeken. Dit geldt met name voor de mensen die wonen aan de kust en naast rivieren. Tientallen rivieren zijn al buiten hun oevers getreden. Veel mensen in overstroomde gebieden wachten op het dak van hun huis op hulp.

De infrastructuur in het land ligt deels lam. In West-Japan zijn wegen en spoorwegverbindingen weggevaagd of bedolven onder modderstromen. Onder meer Kurashiki is zeer zwaar getroffen; delen van deze stad liepen volledig onder water doordat een dijk brak. In deze stad vielen zo'n 40 doden. Op het eiland Shikoku viel in een etmaal tijd 583 mm regen. Voor drie prefecturen op het eiland Honshu golden speciale weerswaarschuwingen. Er zijn alles bij elkaar zo'n 50.000 reddingswerkers ingeschakeld.

Er is in Japan nog nooit eerder in korte tijd zoveel regen gevallen. De Japanse meteorologische dienst spreekt van "historische" regenval en een extreem gevaarlijke situatie. Het is inmiddels de dodelijkste weerramp in Japan van de afgelopen 36 jaar. In 1982 vielen bij een overstroming in Nagasaki 299 doden.[1]

Gerelateerd[bewerken]

Bronnen[bewerken]

Op de Engelstalige Wikipedia is meer informatie beschikbaar over dit onderwerp, zie het artikel: