Naar inhoud springen

Veiligheidsraad stemt unaniem voor wapenstilstand in Oost-Ghouta

Uit Wikinieuws
Klik hier om zelf een nieuwsartikel te schrijven.

24 februari 2018 

Veiligheidsraad stemt unaniem voor wapenstilstand in Oost-Ghouta

De VN-Veiligheidsraad heeft vanavond unaniem gestemd voor een staakt-het-vuren van minimaal 30 dagen in Oost-Ghouta, waar al de hele week een bloedige strijd gaande is tussen het Syrische leger en diverse groepen opstandelingen die hier een enclave hebben. In deze tijd moeten hulpverleners de kans krijgen om noodhulp te verlenen en de zieken en gewonden te evacueren. Er is al de hele week gesproken over deze resolutie en de stemming hierover had eigenlijk gisteren al moeten plaatsvinden, maar dit ging op het laatste moment niet door omdat Rusland, dat een van de vijf permanente leden van de Veiligheidsraad is en tevens sterk op de hand is van president Assad, te veel bezwaren had. Vervolgens is de tekst van de resolutie (die was opgesteld door Zweden en Koeweit) wat aangepast. De Russische minister van Buitenlandse Zaken, Sergei Lavrov, liet eerder weten dat zijn land de garantie wil dat de Syrische opstandelingen niet zullen schieten in woongebieden in Damascus.

Enkel in de afgelopen week zijn er in Oost-Ghouta zeker 500 (meestal burger-)doden gevallen door het aanhoudende geweld. Vandaag vielen er weer opnieuw zo'n 30 doden. Het Syrisch Observatorium voor de Mensenrechten heeft gemeld dat de vliegtuigen die de bombardementen in Oost-Ghouta uitvoeren zowel Syrisch als Russisch zijn. Rusland ontkent echter dit laatste en zegt geen enkele betrokkenheid te hebben.

De Veiligheidsraad kan de strijdende partijen niet dwingen om de gevechten te staken, het is daarom onduidelijk wanneer de overeengekomen wapenstilstand nu daadwerkelijk ingaat. Het Syrisch Observatorium voor de Mensenrechten heeft, nadat de resolutie vanavond was aangenomen, gemeld dat de gevechtsvliegtuigen gewoon zijn doorgegaan met aanvallen in Shifouniyeh.

Bronnen[bewerken]

Wikipedia heeft het volgende artikel over dit onderwerp beschikbaar:

Gerelateerd[bewerken]