Naar inhoud springen

Veel doden bij reeks bomaanslagen in Mumbai

Uit Wikinieuws
Klik hier om zelf een nieuwsartikel te schrijven.

11 juli 2006 

Veel doden bij reeks bomaanslagen in Mumbai

Bij acht bomaanslagen in Mumbai (het voormalige Bombay) zijn zeker 174 doden en 480 gewonden gevallen. Alle explosies vonden plaats in treinen, in eersteklascoupés, die overvol waren. Veel passagiers waren vanuit het zakendistrict in het centrum van de stad op weg naar huis.

Door de explosies, die kort na elkaar gebeurden, brak een enorme chaos uit. Het Indiase persbureau PTI meldde dat een aantal gewonde passagiers in paniek uit een rijdende trein sprong. Anderen werden door de kracht van de explosies uit wagons geblazen.

De Indiase televisie toonde beelden van uiteengereten wagons en doden en gewonden langs het spoor. Personenauto's en taxi's werden ingezet om de vele slachtoffers naar ziekenhuizen te vervoeren. Het spoor lag bezaaid met schoenen, kleren en persoonlijke bezittingen. De reddingswerkzaamheden werden bemoeilijkt door zware regenval.

Na de explosie werd het treinverkeer stilgelegd en werden alle stations in de miljoenenstad afgesloten. Dagelijks maken circa vijf miljoen mensen gebruik van de spoorwegen in Mumbai.

Een hoge politiefunctionaris zei dat het ging het om een goed gecoördineerde aanslag. "Natuurlijk zit er een terroristische groepering achter deze ontploffingen omdat een normaal mens dit niet gedaan zou kunnen hebben", aldus politiecommandant A.N. Roy.

Wie verantwoordelijk is voor de aanslagen, is nog niet bekend. Een Indiase minister zei dat er wel bekend was dat er een aanslag aan zat te komen, maar dat men niet wist wanneer en waar.

De Indiase autoriteiten kwamen na de explosies in Mumbai in verhoogde staat van paraatheid. Premier Singh riep zijn hoogste veiligheidsfunctionarissen bijeen voor spoedberaad.

De politie in grote steden, waaronder de hoofdstad New Delhi, heeft de beveiliging in openbare gebouwen opgevoerd. Bij alle grote toegangswegen naar de stad, bij trein- en busstations, markten en bioscopen heeft de politie controleposten ingericht.

Internationaal is met afschuw gereageerd op de serie aanslagen. Zie: Internationale reactie na aanslagen in Mumbai

Bronnen

[bewerken]