VS: twee schietpartijen kort na elkaar in Texas en Ohio

Uit Wikinieuws

5 augustus 2019 

In de Verenigde Staten zijn afgelopen weekend een dag tijd twee massaschietpartijen geweest, waarbij in totaal tientallen doden zijn gevallen.

Dayton[bewerken]

Bij een schietpartij in de nacht van zaterdag op zondag in Oregon, een wijk in de Amerikaanse stad Dayton (Ohio), zijn volgens de berichten 10 doden gevallen, onder wie de schutter zelf, die door de politie werd doodgeschoten. De schietpartij gebeurde omstreeks 1:00 's nachts plaatselijke tijd, in of nabij de Ned Peppers Bar, een uitgaansgelegenheid. Voor zover bekend handelde de dader alleen. Volgens onbevestigde berichten werd hem de toegang tot de bar geweigerd.

El Paso[bewerken]

Slechts 15 uur eerder, rond 10:30 lokale tijd, was er een schietpartij in een winkelcentrum van Walmart in El Paso, een stad in het uiterste westen van Texas. Gouverneur Greg Abbott meldde op een persconferentie dat daarbij zeker 20 doden en 26 gewonden waren gevallen. Inmiddels is het dodental opgelopen tot 22, nadat twee mensen in het ziekenhuis zijn bezweken. Onder de doden zijn enkele jonge kinderen en zes Mexicanen.

De schutter is de 21-jarige Patrick Crusius uit Allen, hij schoot met een WASR-10 (en) om zich heen. Hij komt uit de extreemrechtse hoek en handelde waarschijnlijk vanuit racistische motieven. Kort voor de schietpartij in El Paso werd een haatmanifest genaamd The Inconvenient Truth online gezet, vermoedelijk door Crusius. In het document wordt de aanval beschreven als een reactie op de "invasie door Hispanics in Texas". Ook wordt er verwezen naar de aanslagen in Christchurch van afgelopen maart.

De Amerikaanse president Donald Trump nam vandaag in een persconferentie fel afstand van racisme en witte superioriteit.

Dit jaar zijn er in de VS al ca. 250 schietpartijen geweest waarbij vier of meer slachtoffers vielen. Slechts een klein deel daarvan haalt nationaal en internationaal het nieuws.

Bronnen[bewerken]

Op de Engelstalige Wikipedia is meer informatie beschikbaar over dit onderwerp, zie het artikel:
Op de Engelstalige Wikipedia is meer informatie beschikbaar over dit onderwerp, zie het artikel: