Naar inhoud springen

VS, VK en Frankrijk bombarderen doelen in Syrië

Uit Wikinieuws
Ruïnes na de vergeldingsaanval
Klik hier om zelf een nieuwsartikel te schrijven.

14 april 2018 
VS, VK en Frankrijk bombarderen doelen in Syrië

De Verenigde Staten, Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk hebben afgelopen nacht doelen in Syrië gebombardeerd. De Amerikaanse president Donald Trump maakte omstreeks 3:00 Nederlandse tijd tijdens een persconferentie bekend dat de bombardementen zouden beginnen. Even later kwamen er uit Syrië berichten over explosies. De aanvallen duurden bij elkaar zo'n 17 minuten en er werden meer dan 100 raketten afgevuurd.

Aanleiding voor de bombardementen van vannacht zijn de aanvallen afgelopen week op Douma, waarbij tientallen doden vielen. President Assad wordt ervan beschuldigd hierbij gifgas te hebben gebruikt. De Russische minister van Defensie Igor Konashenkov (en) beschuldigt het Verenigd Koninkrijk ervan deze aanvallen zelf in scène te hebben gezet. De afgelopen week werd duidelijk dat president Trump van plan was een vergeldingsactie uit te voeren, nadat hij woensdag een tweet stuurde waarin hij de raketaanval aankondigde: "Maak je gereed Rusland, want ze komen eraan".

Er waren drie doelwitten: een wetenschappelijk onderzoekscentrum in Damascus, en een wapenopslagplaats en een commandopost bij Homs. Beelden van vandaag laten zien dat het onderzoekscentrum volledig is verwoest. De betreffende gebouwen waren vooraf al geheel ontruimd door het Syrische regime, dat de aanvallen zag aankomen. Het Russische persbureau TASS beweert dat de Syrische luchtafweer 71 raketten heeft neergehaald. Er zijn geen meldingen bekend van doden als gevolg van de aanvallen van vannacht, wel zouden er enkele gewonden zijn.

De Britse premier May noemt de luchtaanvallen van vannacht zeer succesvol. De Duitse bondskanselier Merkel noemt de aanvallen "nodig en gepast", en een waarschuwing aan het Syrische regime. Vanuit Syrië zelf is tamelijk gelaten gereageerd. President Assad kwam tegen het eind van de morgen met deze reactie: "Dit vergroot onze vastberadenheid om het terrorisme te bevechten en verpletteren op elke centimeter van het land." Een woordvoerder van het Syrische leger verklaarde "gewoon te zullen doorgaan met het verdedigen van Syrië en het vernietigen van terroristen". De Iraanse ayatollah Khamenei bestempelde op de staatstelevisie Trump, May en de Franse president Macron als criminelen. Ook vanuit Rusland is fel gereageerd. De Russische president Poetin spreekt van een "daad van agressie" en een "inbreuk op het internationale recht", en stelt dat de vergeldingsaanval de humanitaire crisis in Syrië enkel nog verder zal doen verergeren. Hij heeft de VN-Veiligheidsraad in een spoedzitting bijeengeroepen.

De Veiligheidsraad is vanavond bijeengekomen, maar een door Rusland ingediende resolutie is niet aangenomen.

Bronnen[bewerken]

Externe links[bewerken]