Syrische regime beschuldigd van gifgasaanval, Trump dreigt met vergelding

Uit Wikinieuws
Klik hier om zelf een nieuwsartikel te schrijven.

8 april 2018 

Syrische regime beschuldigd van gifgasaanval, Trump dreigt met vergelding

Nar aanleiding van de geruchten dat het Syrische leger deze week een nieuwe aanval met gifgas zou hebben uitgevoerd op Douma − de laatste plek in Syrië die nog in handen is van de opstandelingen − heeft de Amerikaanse president Donald Trump gedreigd met een "hoge prijs" die het Syrische regime moet betalen. Een veiligheidswoordvoerder heeft tegenover ABC News dat een nieuwe[1] raketaanval als represaille serieus wordt overwogen als optie. In een tweet stelt Trump inmiddels niet alleen president Assad ("het beest Assad") verantwoordelijk, maar ook Iran en Rusland.

Rusland heeft inmiddels in een reactie gewaarschuwd voor de "ernstigst mogelijke gevolgen" die Amerikaanse interventie zou hebben. De Russische minister van Buitenlandse Zaken noemt in een verklaring de beschuldigingen van een chemische aanval door Syrië "verzinsels", die van de opstandelingen zelf en van de Witte Helmen afkomstig zouden zijn.

Onder meer de Syrian American Medical Society (en) beweert dat er vele tientallen doden zijn gevallen door een gifgasaanval op een ziekenhuis en een nabijgelegen gebouw. Sommige hulporganisaties hebben het over 150 doden. De Veiligheidsraad komt vermoedelijk morgen bijeen om de kwestie te bespreken.

Bronnen[bewerken]

Externe links[bewerken]

  • Associated Press, "Syria Gas Attack Victims Treated at Hospital", video op YouTube, 8 april 2018