Uitstel na uitstel van invoering BTW in Suriname

Uit Wikinieuws
Klik hier om zelf een nieuwsartikel te schrijven.

21 april 2018 

Uitstel na uitstel van invoering BTW in Suriname

Suriname is een van de weinige landen ter wereld waar nog geen omzetbelasting (BTW) wordt geheven. Aan het begin van dit jaar zou dit een feit worden, maar de invoeringsdatum is al enkele malen uitgesteld. In de afgelopen week werd bekend dat ook de richtdatum van 1 juli niet meer gehaald wordt. De datum waarop het wel mogelijk is moet nog worden bekend gemaakt.

Als reden voor de vertraging worden verschillende redenen genoemd, zoals de aanpassingen in het computersysteem, in de wet en nog enkele andere processen die nog doorgevoerd moeten worden. Het ministerie van Financiën zegt dit eerst op orde te willen hebben en stelt dat directe invoering het herstel van de economie zou kunnen verstoren.

De Suriname Herald zegt over betrouwbare bronnen te beschikken waaruit blijkt dat de invoering pas na de verkiezingen van 2020 zou komen om electorale motieven. Naast dat het een zware klus zou zijn om de invoering te organiseren, zou de invoering in een "rijtje van impopulaire maatregelen" horen. Vanuit de oppositie wordt de regering een gebrek aan beleid en visie verweten.

In februari reageerden Moody's en Fitch tegenovergesteld over de financiën in Suriname. Een van de redenen waarom Fitch de rating wel positief bijstelde, was omdat de kredietbeoordelaar ervan uitging dat de invoering van de BTW in 2018 gerealiseerd zou worden.

Gerelateerd[bewerken]

Bronnen[bewerken]