Moody's en Fitch oordelen tegenovergesteld over financiën Suriname

Uit Wikinieuws
Klik hier om zelf een nieuwsartikel te schrijven.

22 februari 2018 

World Trade Center in New York, het financiële hart van een groot deel van de wereld

Moody's en Fitch oordelen tegenovergesteld over financiën Suriname

Het is een week van tegenstrijdige berichten over de financiële situatie van Suriname.

Op 17 januari verloor het land zijn stemrecht bij de VN vanwege achterstallige contributiebetalingen. Op 20 februari waren de achterstanden weggewerkt en werd het stemrecht weer teruggegeven.

Nog dezelfde dag schroefde de Amerikaanse kredietbeoordelaar Moody's de kredietwaardigheid van Suriname naar beneden, van B1 naar B2-negatief, terwijl Fitch vandaag met een positiever beeld naar buiten komt, en zijn oordeel bijstelt van 'negatief' naar 'stabiel'.

Regeringspartij NDP herkent juist geen enkel probleem in de financiële situatie in Suriname. Fractieleider André Misiekaba heeft vooral een rijke toekomst voor ogen en herhaalde vandaag nog maar eens dat Surinamers zich moeten voorbereiden op de vondst van olie. Die zou volgens hem een kwestie van tijd zijn, niet de vraag of die komt.

Minister van Financiën Gillmore Hoefdraad heeft gereageerd op de twee verschillende Amerikaanse kredietbeoordelingen. Hij wijt de verschillen eraan dat Moody's in de afgelopen twee jaar geen waarderingsrapport heeft opgesteld. Hierdoor zou Fitch de kentering zien en Woody's nog niet.

Moody's Investors Service

Volgens Moody's is er voor Suriname een nog moeilijkere periode op de internationale kapitaalmarkt op komst. De kredietbeoordelaar startte in november vorig jaar een onderzoek dat nu is afgerond. Zoals toen al werd verwacht, werd de rating nu verlaagd van B1 naar B2-negatief. De ratings voor de staatsobligaties en termijndeposito's gingen eveneens met een trede naar beneden.

Het onderzoek werd toen ingesteld naar aanleiding van de verslechtering van de financieringscijfers die een oplopende schuldratio lieten zien en een verslechtering van de terugbetaalcapaciteit. Als nuance benoemde Moody's nog wel de gunstige vooruitzichten in de mijnbouw. Volgens de kredietbeoordelaar zal Suriname de schulden niet terug kunnen betalen wanneer het geen aanvullende maatregelen neemt.

Fitch Ratings

Fitch kwam vandaag aldus met positief nieuws en wijzigde het advies van 'negatief' naar 'stabiel' voor de langetermijnbeoordeling van staatsobligaties in vreemde valuta. De IDR-rating, die de plaatsing van deze obligaties bepaalt, blijft wel op hetzelfde niveau, namelijk B-min.

Als reden voor de bijstelling noemt Fitch het herstel van de Surinaamse economie in het afgelopen jaar. In Suriname groeide de economie en kwam de inflatie terug naar een percentage met één cijfer. Volgens de kredietbeoordelaar zouden de overheidsfinanciën er daardoor beter voor staan en is het land wel op weg naar consolidatie en schuldvermindering. De kredietbeoordelaar gaat er daarbij wel van uit dat de invoering van de BTW in 2018 gerealiseerd gaat worden

Bronnen[bewerken]