Naar inhoud springen

Uitbraak van H5N1 bevestigd in Zuid-Korea

Uit Wikinieuws
Klik hier om zelf een nieuwsartikel te schrijven.

25 november 2006 

Het H5N1 virus
Uitbraak van H5N1 bevestigd in Zuid-Korea

Zuid-Korea heeft zaterdag bevestigd dat zeker 236.000 kippen worden afgemaakt nadat het voor mensen gevaarlijke vogelgriepvirus H5N1 eerder deze week werd vastgesteld op een kippenboerderij in Iksan, zo'n 250 kilometer ten zuiden van Seoul. Zeker 6700 kippen kwamen daar om door het virus, 6300 andere werden zaterdag afgemaakt. De autoriteiten maakten bekend dat in een gebied van 500 meter rondom de boerderij alle dieren zullen worden afgemaakt; het gaat om zeker 236.000 dieren. Bij de ruiming van de boerderij werden zaterdag al twee honden gedood, iets wat nog nooit eerder tijdens een vogelgriepuitbraak is gedaan. Ook zei het ministerie dat vervoersbeperkingen zullen worden ingesteld voor ongeveer 5 miljoen kippen en eenden in een gebied van 10 kilometer. 221 boerderijen zijn getroffen door de maatregel. De ruiming van de 236.000 dieren zal zondagochtend beginnen. "Mensen kunnen geinfecteerd worden met het virus als zij in contact komen met doden kippen," zei Lee Sang-gil, een woordvoerder van het ministerie van Landbouw. Voor zover bekend zijn er tot nu toe geen zieke mensen als gevolg van de uitbraak. Testresultaten bevestigden dat de uitbraak werd veroorzaakt door een "zeer besmettelijke" variant van het H5N1-vogelgriepvirus. "Deze 'zeer besmettelijke' variant van H5N1 kan dodelijk voor pluimvee zijn, maar er is weinig risico voor mensen," zei Kwon Jun-wook, een woordvoerder voor het Zuid-Koreaanse centrum voor ziekteuitbraken en preventie. Kim Joo-il van de plaatselijke gemeente zei dat de eigenaar van de kippenboerderij voor zover bekend geen symptonen van het virus vertoont. Zuid-Korea maakte 5,3 miljoen vogels af tijdens de laatste vogelgriepuitbraak in 2003.

Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie zijn er sinds 2003 153 mensen omgekomen door de H5N1-variant van het vogelgriepvirus, met in totaal 258 infecties bij mensen. De meeste doden vielen in Azië.

Het nieuws komt vlak nadat in Pyeongtaek een mildere variant van het virus werd aangetroffen. Meer informatie over de milde uitbraak van vogelgriep is hier te vinden.

Gerelateerd[bewerken]

Bronnen[bewerken]