Tweede uitbraak van H5N1 in Zuid-Korea

Uit Wikinieuws
Klik hier om zelf een nieuwsartikel te schrijven.

27 november 2006 

Het H5N1 virus
Tweede uitbraak van H5N1 in Zuid-Korea

In Zuid-Korea is opnieuw een geval van vogelgriep vastgesteld. Afgelopen zaterdag maakte de Zuid-Koreaanse overheid bekend dat 236.000 dieren moesten worden afgemaakt nadat de dodelijke H5N1 vogelgriep variant werd vastgesteld op een kippenboederij in Iksan. Tevens werd er zaterdag een mildere vogelgriepvariant ontdekt, elders in het land.

Maandagochtend maakte woordvoerders voor de Zuid-Koreaanse overheid bekend dat er een tweede geval van H5N1 is aangetroffen in het land, 140 kilometer ten noorden van Iksan, waar de eerste besmetting werd vastgesteld.

De geinfecteerde kippen in Seosan kwamen ter wereld uit eieren afkomstig uit Iksan. Zuid-Korea heeft inmiddels al strenge maatregelen getroffen om verspreiding van het voor mensen gevaarlijke virus te voorkomen. Na de eerste uitbraak werden meer dan 242.000 dieren afgemaakt, 6700 kippen kwamen door het virus om. Zaterdag werden voor het eerst twee honden afgemaakt om verspreiding van het virus te voorkomen, iets wat nooit eerder tijdens een eerdere uitbraak is gebeurd. Maandag meldde de Associated Press dat nog meer honden en katten zullen worden afgemaakt. Voor 5 miljoen andere kippen en eenden geldt een streng vervoersverbod in een gebied van 10 kilometer. Zuid-Korea is inmiddels begonnen met het inenten van pluimvee tegen het H5N1 virus.

Bij de laatste vogelgriep uitbraak in 2003 maakte het land 5.3 miljoen vogels af.

Volgens de Wereld Gezondheidsorganisatie zijn er sinds 2003 153 mensen omgekomen door de H5N1 variant van het vogelgriepvirus, met in totaal 258 infecties bij mensen. De meeste doden vielen in Azie.

Gerelateerd[bewerken]

Bronnen[bewerken]