Naar inhoud springen

Tweede massagolf van demonstraties in Irak deze maand

Uit Wikinieuws

29 oktober 2019 

Demonstraties in Bagdad op 1 oktober

Bij nieuwe massademonstraties in Irak zijn de laatste dagen zeker 72 doden gevallen en ca. 2000 gewonden (bron:IHCHR).

Van de dodelijke slachtoffers viel vrijdag en afgelopen weekend een deel in de hoofdstad Bagdad, de overigen in het zuiden van het land Basra, Nasiriyah, Maysan en Al-Muthanna. Zaterdag kwamen drie demonstranten op het Tahrirplein in Bagdad om doordat ze traangasgranaten die de veiligheidstroepen op hen afvuurden tegen hun hoofd kregen. Ook vielen er zeker 84 gewonden. In Nasiriyah werden zes demonstranten die een kantoor in brand probeerden te steken doodgeschoten door leden van de militie Asa'ib Ahl al-Haq (en). In Amarah, de hoofdstad van Maysan, vielen vrijdag acht of negen doden onder wie een lid van de voornoemde militie.

Het geweld lijkt voorlopig nog niet voorbij. Maandag vielen er bij de demonstraties in Irak opnieuw zeker drie doden. Afgelopen nacht vielen er zeker 18 doden en 865 gewonden in Karbala. Inmiddels is er in Bagdad opnieuw een avondklok ingesteld.

Eerder deze maand vielen bij protesten in Irak ook al zeker 157 doden, nu intensiveert het geweld dus opnieuw. De protesten begonnen op 1 oktober in Bagdad. demonstranten zijn voornamelijk jonge Irakezen, die geen enkele toekomst voor zichzelf zien. Ze protesteren tegen de corruptie, de werkloosheid en de huidige regering.

Bronnen

[bewerken]

Gerelateerd

[bewerken]