Naar inhoud springen

Zeker 33 doden bij demonstraties in Irak

Uit Wikinieuws

3 oktober 2019 

Bij gewelddadige confrontaties tussen demonstranten en de regering in Bagdad en andere Iraakse steden zijn de laatste paar dagen zeker 33 doden en ca. 800 gewonden gevallen. De Iraakse veiligheidstroepen schieten met scherp op de demonstranten en gebruiken traangas. Dit gebeurde onder meer op Tahrir Square. Tot de doodgeschoten slachtoffers behoren de activist en cartoonist Hussein Adel Madani en zijn vrouw, die volgens ambtenaren in hun huis werden neergeschoten door gemaskerde mannen. Vanmorgen zouden er in de Green Zone − een speciaal district in het centrum van Bagdad waar in de periode 2003-2004 de Coalition Provisional Authority was gevestigd − tevens explosies zijn geweest, maar er zijn geen berichten over slachtoffers.

De Iraakse regering heeft als een van de maatregelen een avondklok ingesteld in Bagdad en de zuidelijke delen van het land, die echter door de demonstranten veelal wordt genegeerd. Ook is het internet door de regering afgesloten. Desondanks lukt het de demonstranten om beelden te verspreiden via Twitter, onder de hashtag #savetheiraqipeople.

Het is de derde opeenvolgende dag van anti-regeringsdemonstraties in Irak. De demonstranten zijn veelal jongeren die de werkloosheid, de slechte voorzieningen in het land en de corrupte regering zat zijn.

Bronnen[bewerken]