Naar inhoud springen

Twee Nederlandse ziekenhuizen bijna failliet

Uit Wikinieuws

23 oktober 2018 

MC Slotervaart in Amsterdam

Hoewel het in de regel bijna nooit gebeurt dat een ziekenhuis failliet gaat, hebben vandaag zowel het MC Slotervaart in Amsterdam als de IJsselmeerziekenhuizen die zijn gevestigd in Lelystad, Emmeloord, Dronten en Urk uitstel van betaling aangevraagd. Met name voor Slotervaart ziet het er niet goed uit, omdat er voor dit ziekenhuis veel alternatieven zijn. Ca. 2000 ziekenhuismedewerkers raken hierdoor mogelijk binnenkort hun baan kwijt, en natuurlijk is er ook een onzekere situatie ontstaan voor de patiënten.

Zilveren Kruis en andere zorgverzekeraars stoppen met het verstrekken van noodkredieten aan de ziekenhuizen, die het al langer financieel moeilijk hebben. MC Groep maakte begin dit jaar bekend 1 miljoen euro verlies te hebben geleden. De problemen zijn vooral veroorzaakt door te hoge inhuurkosten van personeel. De verzekeraars hebben hierdoor geen vertrouwen meer in een gezonde toekomst van de ziekenhuizen. De ziekenhuizen hebben zelf diverse verbetertrajecten voorgesteld, maar hier zien de zorgverzekeraars niets in.

Volgens Marika Tichem, bestuursvoorzitter van MC Slotervaart, is de zorg voor de patiënten op geen enkele manier in het geding. In het MC Slotervaart is de afdeling spoedeisende hulp wel per direct gesloten. Dit is geen acuut groot probleem, want noodgevallen worden doorgestuurd naar andere ziekenhuizen in de buurt. Patiënten die reeds zijn opgenomen kunnen wel gewoon in het ziekenhuis blijven. De afdeling spoedeisende hulp in Lelystad blijft daarentegen voorlopig open.

Bronnen

[bewerken]

Gerelateerd

[bewerken]