Naar inhoud springen

Turkije beweert bewijsmateriaal te hebben voor moord op Khashoggi

Uit Wikinieuws

13 oktober 2018 

De zaak rond de verdwenen Arabische journalist Jamal Khashoggi lijkt een nieuwe fase in te gaan. De Turkse regering beweert tegenover The Washington Post over audio- en videomateriaal te beschikken waaruit blijkt dat Khashoggi op het Saoedisch consulaat in Istanbul door 15 Turkse agenten − die diezelfde dag in Istanbul aankwamen − is gearresteerd en vervolgens door hen gemarteld en vermoord. Zijn lichaam zou in stukken zijn gezaagd. Turkije wil het materiaal niet publiekelijk vrijgeven. Saoedi-Arabië van zijn kant blijft tot nu toe volhouden dat Khashoggi levend en wel het consulaat heeft verlaten.

Khashoggi verdween op 2 oktober nadat hij het consulaat was binnengegaan om zijn scheiding te regelen. Hij zou zijn smartwatch aan hebben gezet en daarmee de laatste momenten van zijn leven hebben geregistreerd. De smartwatch zou contact hebben gemaakt met zijn mobiele telefoon, die hij buiten had afgegeven aan zijn verloofde die op hem moest blijven wachten. Technische experts trekken deze verklaring nochtans in twijfel.

De internationale relaties van Saoedi-Arabië komen door de affaire-Khashoggi steeds meer onder druk te staan. In de hoofdstad Riyad staat voor eind deze maand een belangrijke internationale conferentie voor investeerders gepland, het Future Investment Initiative. Steeds meer genodigden zeggen hiervoor af, onder wie de baas van Uber. Ook veel vertegenwoordigers van Amerikaanse en Britse media hebben inmiddels afgezegd. De Nederlandse minister van Financiën Wopke Hoekstra zou tijdens de conferentie een toespraak houden, maar overweegt nu ook niet te gaan.

Bronnen[bewerken]

Gerelateerd[bewerken]