Naar inhoud springen

'Saoedisch journalist vermoord in Saoedisch consulaat'

Uit Wikinieuws

7 oktober 2018 

In het consulaat van Saoedi-Arabië in Istanboel werd dinsdag de regering-kritische Saoedische journalist Jamal Khashoggi (59) vermoord. Deze bewering komt van officiële Turkse zijde. Na de dood zou het lichaam van de journalist uit het gebouw zijn verwijderd. De moord zou uitgevoerd zijn door een team van vijftien mensen dat hier speciaal vanuit Riyad kortstondig voor naar Turkije was gereisd.

Turkije wil vandaag met bewijsmateriaal komen dat bestaat uit video-opnames. Naar verwachting zal ook de Turkse president Recep Tayyip Erdoğan een verklaring afgeven. Saoedi-Arabië en Turkije zijn in een strijd verwikkeld om invloed in de regio, waar zij nu ook al beide een dominante positie hebben.

De moord wordt door Saoedi-Arabië ontkend. Volgens kroonprins Mohammad bin Salman al-Saoed zou Khashoggi het consulaat dinsdag kort na zijn aankomst weer hebben verlaten. Hij was op de ambassade om documenten te verkrijgen voor zijn aankomende bruiloft. Zou de moord bevestigd worden, dan onderstreept het nogmaals de acties die worden ondernomen om dissidenten de mond te snoeren.

Khashoggi was een gevestigd journalist in eigen land en schreef ook voor The Washington Post. Hij leverde in de afgelopen jaren geregeld kritiek op het leiderschap van zijn geboorteland, inclusief over de arrestaties van activisten voor vrouwenrechten, zoals voor het recht voor een vrouw om auto te mogen rijden, en van geestelijken en zakenmensen. Salman gaf in een interview met Bloomberg toe dat het rond de 1500 mensen zou betreffen. Het zou naar eigen zeggen niet gaan om het uitschakelen van politieke tegenstanders, maar om de bescherming van de nationale veiligheid.

Bronnen

[bewerken]

Gerelateerd

[bewerken]