Naar inhoud springen

Trump blaast vergeldingsactie tegen Iran op laatste moment af

Uit Wikinieuws

21 juni 2019 

De Amerikaanse president Donald Trump heeft afgelopen nacht op het allerlaatste moment een geplande militaire aanval op Iraanse doelwitten afgeblazen. Doelwit van de aanval die net niet doorging waren vooral Iraanse lanceerinstallaties en radarposten. De Amerikaanse vliegtuigen die de aanval zouden gaan uitvoeren waren naar verluidt zelfs al opgestegen, en Amerikaanse schepen waren al in staat van paraatheid gebracht. Trump zou tien minuten voordat de aanval zou beginnen hebben besloten om er toch van af te zien, nadat hem was verteld dat er aan Iraanse zijde waarschijnlijk zeker 150 doden zouden vallen. De Amerikaanse president noemde dit aantal "disproportioneel".

De Amerikaanse aanval zou een vergeldingsactie zijn geweest voor het feit dat de Iraanse Revolutionaire Garde eerder deze week een Amerikaanse Northrop Grumman RQ-4 Global Hawk neerhaalde. Volgens de verklaring van de VS bevond de drone zich in internationale wateren, en was er dus geen sprake van provocatie. Iran spreekt dit tegen en zegt dat de drone zich wel degelijk in Iraans luchtruim (horend bij Hormozgan) bevond.

De spanning tussen de VS en Iran is de laatste tijd flink toegenomen. Iran werd er onlangs door de VS van beschuldigd twee olietankers in de Golf van Oman te hebben gesaboteerd, en nog een Amerikaanse drone in de buurt van de olietanker te hebben neergehaald.

Internationaal is men bezorgd, maar vooralsnog wordt er niet echt verwacht dat het uitdraait op een heuse oorlog tussen beide landen aangezien hierbij geen enkele partij op enigerlei wijze gebaat zou zijn. Mogelijk wil Trump in feite Iran opnieuw achter de onderhandelingstafel krijgen voor een alternatief nucleair akkoord. Het akkoord dat in 2015 onder de vorige president Obama was gesloten werd vorig jaar door Trump eenzijdig beëindigd.[1]

Bronnen[bewerken]

Op de Engelstalige Wikipedia is meer informatie beschikbaar over dit onderwerp, zie het artikel:
Op de Engelstalige Wikipedia is meer informatie beschikbaar over dit onderwerp, zie het artikel: