Naar inhoud springen

Trein ontspoord op brug in DuPont: meerdere doden

Uit Wikinieuws
Klik hier om zelf een nieuwsartikel te schrijven.

18 december 2017 

Trein ontspoord op brug in DuPont: meerdere doden

Er zijn minstens drie doden gevallen bij een spoorongeval in de Amerikaanse stad DuPont (Washington). Een trein van spoorwegmaatschappij Amtrak ontspoorde op een brug. Enkele rijtuigen vielen naar beneden en kwamen terecht op de autosnelweg Interstate 5. Diverse voertuigen die op de snelweg reden werden door ontspoorde rijtuigen geraakt. Onder zowel de treinpassagiers als de inzittenden van auto's zijn slachtoffers gevallen.

De Amtrak 501 volgde de Amtrak Cascades-route van Tacoma naar Portland. Het was de eerste dag dat de trein gedeeltelijk via een nieuwe, snellere route liep. De bouwwerken daaraan duurden zeven jaar en kostten $181 miljoen dollar.

De trein bestond uit getrokken Talgo-rijtuigen die op het moment van de ontsporing zo'n 127 km/u reden. Er waren 78 passagiers en 5 personeelsleden aan boord.

De NTSB, het onderzoeksorgaan van het spoor, kwam onmiddellijk ter plaatse voor de nodige vaststellingen.

Uitvoerig getest

Een woordvoerder van het ministerie van Transport zegt dat de nieuwe route uitvoerig is getest alvorens maandag de eerste commerciële rit doorging: "De rijtuigen werden voorzien van het gewicht van een geladen trein". De treinroute over de brug werd niet vervangen, die maakte deel uit van de reeds bestaande spoorweg.

Volgens Jake Fey, vice-voorzitter van House Committee on Transportation and Infrastructure in Washington, zijn er drie mogelijke denkpistes omtrent de oorzaak van het ongeval; een fout van de treinbestuurder, een obstakel op de sporen, of de sporen die niet zouden voorzien zijn op hoge snelheden.

Reactie Trump
Quote begin
7 biljoen dollar gespendeerd in het Midden-Oosten terwijl onze bruggen, tunnels en spoorwegen uiteenvallen! Niet voor lang meer!

— Donald Trump[1]
Quote einde

Via Twitter liet president Donald Trump weten dringend werk te maken van de spoorinfrastructuur in zijn land: "Het treinongeval toont ons meer dan ooit aan dat het infrastructuurplan snel goedgekeurd moet worden." [2]

Snelheid lag aan basis van ongeval - 19 december 2017 

De NTSB is via de datarecorder uit de locomotief tot de vaststelling gekomen dat de trein te snel reed. Ter hoogte van de brug bedroeg de snelheid 80 mijl/u (127 km/u) terwijl de toegelaten snelheid slechts 30 mijl (50 km/u) was. De onderzoeksinstantie gaat nu na of de snelheidslimiet duidelijk was aangegeven of niet. [3][4]

Overzichtskaarten[bewerken]


Bronnen[bewerken]