Transitie naar een duurzame landbouwsector op Curaçao gaat moeizaam
11 augustus 2018
Sinds de handelsblokkade van Venezuela, begin dit jaar, is het op de ABC-eilanden duidelijk dat er meer eigen groenten en fruit verbouwd moeten worden. Dit maakt de afhankelijkheid van het buitenland kleiner en geeft ook de mogelijkheid om de kwaliteit te sturen, door bijvoorbeeld biologische producten te stimuleren.
Minister Suzy Camelia-Römer (Gezondheid, Milieu en Natuur) wil dat Curaçao over vijf jaar niet meer afhankelijk is van de Venezolaanse importen en de beschikking heeft over een eigen duurzame landbouwsector. Volgens de drie landbouwcorporaties zouden importverboden van bepaalde producten de groei van de landbouwsector kunnen ondersteunen.
Op dit moment gaat de ontwikkeling van de landbouwsector echter nog stroef. Er is een fonds van 2 miljoen gulden (940 duizend euro) beschikbaar dat beheerd wordt door de PSB Bank. Dit krediet is echter vooralsnog bevroren en ook blijft de deur gesloten van de Ontwikkelingsbank Nederlandse Antillen. In de praktijk blijkt de drempel voor de aanvraag daarbij te hoog te liggen, waardoor nog maar vijf procent van het beschikbare fonds is aangesproken. Daar komt nog een ander probleem bij dat het boeren op Curaçao bemoeilijkt, namelijk het verloren gaan van een groot deel van de oogst door diefstal en ingevoerde plantenziektes. Er bestaan nog veel hindernissen waardoor de route naar een duurzame landbouwsector geen gelopen race is.
Gerelateerd
[bewerken]- Meer landbouw en veeteelt nodig op de BES-eilanden, 30 september 2017
- Dossier: Venezolaanse blokkade van verkeer met de ABC-eilanden, begin 2018
Bronnen
[bewerken]- Caribisch Netwerk, "‘Boeren op Curaçao beter beschermen’", 1 augustus 2018
- Caribisch Netwerk, "Geen leningen voor landbouw op Curaçao", 9 augustus 2018